Mucenici copți (la Thermomix)

2 ani și 3 luni

Am făcut cu mami mucenici! Te ajut, mami! Întind io! Unge iooo! Sunt bucătar, mami! Bucătar șef!

🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️

Mami aici. Ești, mami! Vii tare din urmă!😀
Adevărul e că e super interesat de tot ce fac în bucătărie și îl implic mereu în toate, chiar dacă îmi ia 3h să fac o pizza, de exemplu.😊

Așa a fost și aseară; deși am ratat ziua de 9 martie că am fost plecați, nu am vrut să ratez de tot sezonul mucenicilor. Ar fi fost culmea, de când sunt la casa mea fac în fiecare an, deja am creeat niște așteptări în jur și nu am vrut să dezamăgesc pe nimeni.🙂

Așa că ne-am pus pe treabă: eu, Călin și bineînțeles, Vjjj-ul!

Rețeta de mucenici este a mea, a familiei mele, o fac mereu și iese totdeauna așa cum trebuie.

Acum am frământat aluatul la Thermomix și mi-a luat muuult mai puțin decât de obicei.

Pentru o tavă cu 12 mucenici am folosit:

🔹️200 ml lapte
🔹️25 g drojdie proaspătă
🔹️30 g zahăr (1)
🔹️500 g făină
🔹️un praf de sare
🔹️1 plic zahăr vanilinat
🔹️50 g zahăr (2)
🔹️2 ouă
🔹️coaja de la 1/2 lămâie + 1/2 portocală
🔹️50 g ulei.

Pentru sirop:
🔹️250 g zahăr
🔹️500 g apă
🔹️coaja de la o portocală
🔹️1 plic zahăr vanilinat.

Mai aveți nevoie de cca 100 g miere și 300 g miez de nucă.

Am pus întâi în bol laptele, drojdia și 30 g zahăr și am dat 3 min/37°/viteza 1.

Am adăugat apoi restul ingredientelor, mai puțin uleiul și am setat funcția frământare / 4 min. În ultimul minut am pus uleiul pe capacul bolului, el scurgându-se încet în bol, în timpul frământării.

Am așezat aluatul într-un castron uns cu ulei și l-am lăsat la dospit acoperit cam 1 h, până și-a dublat volumul.

Am împărțit apoi aluatul în 12 bucăți egale tot cu ajutorul Thermomix-ului, funcția cântar. Fiecare bucată ar trebui să aibă cam 75-80 g.

Am format din fiecare bucată câte un rulou, am lipit capetele și l-am răsucit, ca să formez opturile.

Între timp am făcut și siropul, eu l-am fiert pe aragaz, că îmi trebuia Thermomix-ul pt încă o tranșă de aluat. Pur și simplu am fiert împreună 5 min toate cele și gata.

Am lăsat opturile în tavă încă vreo 10-15 min, să mai dospească, apoi le-am uns cu ou bătut și le-am copt 20 min la 180°, cuptor preîncălzit.

 

Când s-au mai răcorit i-am scufundat în siropul călduț, i-am uns cu miere și am presărat nucă din belșug deasupra.

Ce ziceți? Îi încercați și voi?