Mucenici moldovenesti

Sărumâna, mama! Sărumâna, bunica! Sărumâna, Mica! Sărumâna mamelor și bunicilor și străbunicilor voastre, care au păstrat rețeta așa, să ajungă și la mine. Sper ca într-o zi să am și eu o fată, s-o învăț să facă mucenici… Și-apoi și ea, mai departe…

Pentru mine, respectarea tradițiilor înseamnă ceea ce ne definește, până la urmă, ca popor… Mucenicii nu înseamnă doar o pâinică dulce, unsă cu miere și pudrată cu nucă, ci înseamnă legătura mea cu mama, cu bunica, cu străbunica și cu toate care de-a lungul timpului, în aceeași zi, făceau aceeași rețetă în fiecare an. Mă simt așa … cumva conectată la toți cei de dinaintea mea, ducând mai departe acest obicei. Și am de gând să o fac și de-acum încolo!

Pănă una alta, în fiecare an crește îngrijorător de mult cantitatea de mucenici pe care o execut. Deja am ajuns să fac aluatul din 3 kg de făină … Știți cam câți ies din atata aluat?! Cam o sută … Ce sa fac, dacă pe-aici nu prea sunt moldovence care să facă mucenici copți?! Să-i las pe oameni nemâncați?!:)

Acum însă cu atât mai mult e important pentru mine să-i pregătesc, pentru că o fac și cu gândul la tata-socru, care era mare amator și care aștepta în fiecare an să primească mucenici copți „de la nor-sa”, obișnuit fiind de mic cu aceștia, mamaie fiind originară din Galați. Așa că ca dau de pomană cât pot de mulți, să se bucure și tata de ei acolo unde este!

Ingrediente (pentru două tavi):

  • 1 kg făină 

  • 150 g zahăr

  • 4 ouă, plus încă un ou pentru uns

  • 400 ml lapte

  • 100 ml ulei

  • 0 linguriță sare

  • 50 g drojdie proaspată sau 2 plicuri drojdie uscată 

  • coajă lămâie.

Pentru sirop:

  • 500 ml apă

  • 250 g zahăr 

  • arome (vanilie, coajă portocală, rom)

Mai aveți nevoie de miere pentru uns și de nucă măcinată pentru pudrat.

Pentru că 9 martie cade aproape întotdeauna în postul Paștelui, mucenicii moldovenești (sfinții) tradiționali se fac de post, din aluat de pâine îndulcit cu zahăr, la care se adaugă ulei la frământat ca să fie fragezi și să se însiropeze mai bine. Eu am facut varianta mai puțin „light”, cu aluat în care am pus ouă și lapte, foarte asemănător cu aluatul de cozonac.

Într-un bol încăpător se amestecă ingredientele uscate: făina, sarea, zahărul și drojdia. Se adaugă în mijlocul compoziției ouăle bătute, laptele călduț și coaja de lămaie, apoi se încorporează, încet-încet ingredientele uscate, până când compoziția se omogenizează. Dacă aluatul este lipicios, se mai poate adăuga un pic de făină. Se frământă aluatul minim 10-15 minute, adăugând treptat uleiul încălzit. (In cazul in care se folosește drojdie proaspată, aceasta se dizolvă în laptele călduț și apoi se adaugă în compoziție).

Între timp mi-am luat Kitchen Aid, așa că îl folosesc și la aluatul de mucenici, mi-e mai ușor chiar dacă trebuie să lucrez în tranșe.

Se obține un aluat elastic, care nu se lipește de mâini; se lasă să crească într-un bol acoperit cu un șervet curat sau cu folie alimentară, într-un loc călduț. După circa o oră aluatul își dublează volumul și este gata de modelat, adică poate începe partea distractivă.:)

                  

Se formează bile din aluat, care se rulează apoi pe planșeta pudrată cu puțină făină până se formează bastonașe de grosime uniformă, împletindu-se apoi sub forma de 8. Aveți grijă să nu împletiți foarte strâns, mucenicii vor crește destul de mult și riscați să nu-și mai păstreze forma.

Mucenicii se așează apoi pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, se mai lasă să crească 10-15 min, după care se ung cu ou bătut.

Se coc apoi în cuptorul preîncălzit la 170 grade 30-40 minute, până se rumenesc frumos.

                               

Între timp se prepară siropul: zahărul și apa se pun la fiert până când scade puțin, apoi adăugăm coaja de portocală și aromele. Se lasă la răcit.

Mucenicii se însiropează atunci când sunt aproape reci, altfel se vor înmuia prea tare și se vor rupe.

Cu o pensulă ungem cu miere mucenicii, apoi îi pudrăm cu nucă.

                  

Mama, sper că ești mândră de mine! 

Rețeta o puteti găsi și în numărul de martie 2015 al revistei Din bucătăria Adinei.