Poale-n brâu umplute cu griș și caise, fără lactate (la Thermomix)

23 luni

Plăcințeleee!🥳 Am primit și eu, ca toată lumea! Deși mami a zis că ale mele sunt speciale! Ca mine, așa!😎

🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️

Mami aici. Mi se făcuse dor de poale-n brâu, de fapt mi se făcuse dor de casă… Așa că am pus vjjj-ul la frământat, că tot se pricepe el așa de bine.:)

Și pentru că nu am vrut ca Fasolică să poftească în zadar, i-am făcut și lui o variantă fără zahăr și fără lactate. Incredibil, dar adevărat, au ieșit chiar bune! Și la o primă vedere, nici nu se cunoaște care e cu brânză și care nu. Ia vedeți poza de mai jos, le ghiciți?:)

Am folosit aluatul de la cozonacul cu magiun, iar umplutura am găsit-o pe Cookidoo la niște cornuri umplute, e cu griș și caise deshidratate:

https://cookidoo.international/recipes/recipe/ro/r694568

Așadar, pentru 6-8 poale-n brâu fără lactate am folosit:

Aluatul:
🔹️115 g lapte vegetal
🔹️15 g drojdie proaspătă
🔹️2 lingurițe miere
🔹️300 g făină
🔹️2 ouă
🔹️coaja de la o portocală
🔹️50 g ulei.

Umplutura:
🔹️60 g caise deshidratate
🔹️380 g lapte vegetal
🔹️30 g miere
🔹️60 g griș
🔹️un pic de coajă de portocală
🔹️2 gălbenușuri.

Intâi am făcut umplutura, pe care am pus-o apoi la frigider până când am avut nevoie de ea:

Am pus caisele în bolul Thermomix-ului și le-am mărunțit 5 sec / viteza 6. Le-am scos și le-am pus deoparte.

Am adăugat în bol laptele, mierea, grișul și coaja de portocală, am amestecat 3 sec/viteza 4, apoi am gătit 10 min/100°/viteza 2.

Am adăugat gălbenușurile și caisele tocate și am amestecat 10 sec/viteza 4, sens antiorar. Am pus umplutura într-un castron acoperit cu folie alimentară, iar când s-a răcit am dat la frigider.

Apoi m-am apucat de aluat:

Am pus în bolul Thermomix-ului laptele, drojdia mărunțită și mierea și am setat 3 min/37°/viteza 1.

Am adăugat apoi făina, ouăle și coaja de portocală și am frământat 5 min/funcția spic. În ultimul minut am adăugat treptat și uleiul, prin gaura capacului, urmărind să se integreze în aluat înainte să mai pun o nouă tranșă.

Am lăsat aluatul la dospit până și-a dublat volumul.

Apoi l-am împărțit în 6 bile, pe care le-am întins cu sucitorul pe o suprafață ușor unsă cu ulei. Am pus în mijloc o lingură de umplutură, apoi am împăturit plăcintele, aducând spre centru succesiv părțile opuse și sigilând bine. Vedeți aici rețeta tradițională de poale-n brâu, acolo  am exemplificat metoda de împăturit plăcintele.

Le-am așezat pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, lăsând un pic de spațiu între ele. Le-am uns cu ou bătut, le-am mai lăsat să crească 15 min, apoi le-am copt la 165°, în cuptorul preîncălzit, timp de 20-25 min, până s-au rumenit frumos.

Au ieșit chiar bune, Fasolică s-a declarat destul de mulțumit de eforturile mă-sii.🤪

Hai că am scos-o la capăt și pe ziua de azi. Pfiuuu!