De când a intrat Thermomix-ul în viața noastră l-am pus la treabă zilnic, testând rețete de pe Cookidoo, ca să mă familiarizez mai bine cu el. Alteori am adaptat la el rețete pe care le făceam înainte, cum a fost tocănița aceasta, care a ieșit delicioasă și s-a gătit într-un timp mult mai scurt.
În weekend am încercat o rețetă super simplă, e din rețetarul de bază, se cheamă „spanac cu ouă la cuptor„.
Pentru 4 porții am folosit:
- 350 g frunze de spanac proaspăt
- 40 g brânză de Horezu
- 2 căței de usturoi
- 30 g ulei de măsline extravirgin
- ½ linguriță sare
- 30 g făină
- 300 g lapte
- 20 g unt
- nucșoară măcinată
- piper negru măcinat
- 4 ouă
Am început întâi cu brânza, pe care am tăiat-o în bucăți și am răzuit-o mărunt (10sec/viteza 10), apoi am lăsat-o deoparte.
Am făcut apoi compoziția cu spanac:
Am pus în bol usturoiul cu uleiul de măsline și l-am tocat (5 sec/viteza 7), apoi l-am sotat (5 min/120°/viteza 2), cu coșul de înăbușire pe capac.
Am pus apoi spanacul, spălat și scurs bine înainte și sarea și l-am sotat și pe el 5 min/120°/antiorar/viteza de amestecare.
Am adăugat și făina și am mai gătit 2 min, crescând viteza la 2.
Au urmat apoi laptele, untul, nucșoara și piperul și am mai gătit 7 min./100°C/viteza 2.
Compoziția este suficientă pentru 4 porții, așa că am păstrat jumătate pentru a doua zi și pe restul am folosit-o imediat, astfel:
Am pus jumătate din cantitate în 2 forme de ceramică de tip ramekin; am spart câte un ou în fiecare, am așezat deasupra restul compoziției și am presărat brânză rasă.
Am dat la cuptorul preîncălzit la 180° (funcția grill) până s-a gratinat frumos brânza, cca 7-8′, oul rămânând cu gălbenușul semi-moale.
Le-am mâncat imediat, cu pâine caldă. Au fost perfecte! 😊