Reluăm seria de mâncare de adulți cu inspirație bebelușească și … ta-daaa! Iepure la cuptor cu sos vânătoresc, servit cu mămăligă fiartă in lapte!
Nu e rețeta „oficială” de sos vânătoresc, dar asta nu ne-a împiedicat să ne lingem pe degețele!😋
Așa îmi vin mie ideile mai nou, îi gătesc celui mic ceva, apoi ne place așa de mult că adaptez imediat rețeta la oamenii mari. De data asta nu am făcut mare lucru în plus față de ce i-am pregătit lui, doar câteva ingrediente adăugate, de fapt mai mult condimente și nu am mai mărunțit carnea. În sensul că noi (încă!🙈) mai putem să roadem și la oase. Mai vedem noi peste câțiva ani.😅
Ce-am făcut de fapt a fost să gătesc iepurele la cuptor cu legume (ceapă, morcov, gogoșar, usturoi, roșii uscate), vin, ulei de măsline și condimente (sare, piper, ienibahar, dafin, cimbru), apoi să scot carnea, iar din legumele și zeama rămase în tavă să fac un sos.
Adică am blenduit totul și am îngroșat sosul cu o lingură rasă de amidon, pe foc mic. Dacă vreți, puteți să dați sosul printr-o sită pentru o textură și mai fină.
Inițial am pregătit totul ca pentru o friptură la cuptor, am pus pentru bebe 2 bucățele de carne cu legume într-un vas și restul pentru noi. Pentru el am pregătit prima oară rețeta aceasta cu sos, ne-a plăcut și apoi am transformat și friptura noastră în același mod.
Asta este ce i-am pregătit puiului.
Pentru noi (4-5 porții) am folosit:
🔹️pulpele și spatele, partea cu mușchi de la un iepure de curte, plus ficatul;
🔹️2 cepe
🔹️un morcov
🔹️un gogoșar
🔹️o căpățână de usturoi
🔹️4 roșii uscate
🔹️250 ml vin alb
🔹️2 frunze de dafin
🔹️o linguriță cimbru uscat
🔹️3 boabe de ienibahar
🔹️sare și piper
🔹️ulei de măsline.
Pentru sos:
🔹️legumele și zeama de la friptură
🔹️100 ml suc de roșii
🔹️o lingură de amidon.
Am aranjat carnea într-o tavă încăpătoare; am tăiat legumele feliuțe sau julienne, după caz, și le-am pus peste carne. Am adăugat și condimentele, apoi vinul și am stropit cu ulei de măsline.
Am amestecat totul, am acoperit tava și am dat la cuptor pentru cca 1h și jumătate, până când carnea a fost bine pătrunsă.
Când s-a răcit am scos carnea din tavă; ce a rămas am transferat intr-o cratiță, blenduind bine cu un blender vertical.
Am adăugat sucul de roșii și am pornit focul.
Separat am pus într-un bol amidonul, turnând câte un pic din sosul fierbinte din cratiță, până s-a dizolvat. Am pus apoi totul în cratiță și am lăsat pe foc, amestecând constant, până când sosul a început să se îngroașe și amidonul a fost bine gătit.
Am dat prin sită acest sos și am pus în el bucățile de carne, încălzindu-le împreună.
Am mâncat în prima zi cu mămăligă și în a doua zi cu piure. Cu mămăligă a fost mai bun.🤤
#mancarededuminica , nene!