Am reușit să fac o poză! Chiar două! 😀 Azi am profitat de ziua liberă a lui tati și i-am pasat moștenitorul, așa că am apucat să fac ceva dulce: cheesecake fără coacere cu ciocolată și speculoos.
Cei mai ok sunt biscuiții Lotus, există și cremă din aceeași gamă:
Am cumpărat însă și din Mega Image biscuiți și cremă și au fost foarte bune, deși pe ultima nu am mai văzut-o la raft de ceva vreme:
Pentru un cheesecake de 26 cm diametru aveți nevoie de:
🔹️250 g biscuiți speculoos
🔹️90 g unt topit
🔹️600 g cremă de brânză la temperatura camerei
🔹️90 g zahăr pudră
🔹️200 g ciocolată neagră, eu am pus cu 75% cacao de la Heidi Chocolate
🔹️100 g cremă speculoos
🔹️3 foi de gelatină (aprox 10 g)
🔹️500 g smântână pentru frișcă.
Pentru bază se mărunțesc biscuiții și se amestecă cu untul topit. Se opresc 2 linguri din compoziție pentru decor și restul se pune într-o formă de copt cu inel detașabil, presând bine cu fundul unui pahar. Se dă apoi la rece.
Se pune gelatina la hidratat. Ciocolata se topește împreună cu crema speculoos, se amestecă bine și se lasă să ajungă la temperatura camerei.
Crema de brânză se mixează cu zahărul pudră. Se adaugă crema cu ciocolată, apoi gelatina topită.
Separat se bate frișca și se încorporează cu mișcări ușoare în compoziția de mai sus.
Se toarnă totul peste baza de biscuiți și se dă la rece, de preferat peste noapte.
Se decorează cu pesmetul de biscuiți lăsat deoparte și cu fructe proaspete.
Altă dată am făcut acest cheesecake cu o glazură de ciocolată deasupra; am pus cantități egale de smântână pentru frișcă și ciocolată neagră (200 g), plus o lingură de cremă speculoos.
Mai exact, am băgat cheesecake-ul la congelator după ce l-am montat. După câteva ore (minim 4-5 h) am înfierbântat smântâna pentru frișcă și am turnat-o peste ciocolată; am pus și un pic de gelatină (2 foi, hidratate in prealabil și apoi topite la microunde), am lăsat câteva minute să se topească ciocolata, apoi am pus și crema speculoos și am amestecat bine.
Când glazura a ajuns sub 40° am turnat-o peste cheesecake-ul congelat, lăsând să se formeze acele picături pe lateral.
Am pus la frigider, să se decongeleze lent, durează tot așa, câteva ore.
Cine încearcă rețeta?🙂