Budincă de cozonac

13 luni

Vai de mine, ce a fost bunătatea asta, mami?! Că s-a terminat prea repede și n-am apucat să-mi dau seama!

🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️

Mami aici. Ce să fie, budincuță din cozonăcelul tău de la Crăciun! Da, a fost tare bună, recunosc că te-am ajutat și eu să o termini așa repede…🙈

Am păstrat la congelator, în pungi individuale, felii de cozonac, nu avea cum să îl pape el pe tot în perioada Sărbătorilor. I-am mai scos de câteva ori câte o felie și i-am dat-o ca gustare sau chiar la micul dejun, cu fructe proaspete.

Îmi rămăseseră încă 3 felii din cel cu nucă și m-am gândit să fac această budincă, pe care o pregătesc mereu când ne rămâne cozonac. În varianta originală se face cu cozonac înmuiat într-o cremă de vanilie dulce, din ouă, lapte și/sau smântână dulce, zahăr și vanilie și copt intr-un vas uns cu unt.

Am adaptat rețeta pentru bebe, adică nu am folosit zahăr și lactate, însă rezultatul a fost minunat chiar și așa! Am folosit gem de caise și cubulețe de caise deshidratate pentru a îndulci budinca și coajă de portocală pentru aromă. O bunătate a ieșit!

Pentru o formă ovală de cca 20 cm lungime am folosit:

🔹️3 felii de cozonac cu nucă (au fost cca 170 g)
🔹️300 ml lapte vegetal
🔹️2 ouă
🔹️2 lingurițe de gem de caise fără zahăr
🔹️coaja de la 1/2 portocală
🔹️5 caise deshidratate, tăiate cubulețe.

Am tăiat cozonacul în cuburi și l-am pus în forma de copt unsă cu ulei. Am pus și caisele mărunțite și am amestecat.

Intr-un bol am mixat ouăle cu gemul de caise și coaja de portocală. Am înfierbântat laptele și am turnat în fir subțire peste ouă, amestecând cu telul energic.

Am turnat această cremă peste cozonac, distribuind-o cât mai uniform. Am lăsat cca 15′, să se absoarbă bine lichidul, etapa asta e cea mai importantă pentru rezultatul final.

Am copt budinca la 180°, cca 40′, până s-a rumenit frumos deasupra.

Cu plăcere!😃