Cozonac baby friendly

12 luni

Călinel-cozonăcel, așa mă alintă mami! 🥰

🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️

Mami aici. Cel mai dulce și cel mai bun cozonăcel făcut vreodată, tu ești, mami!❤️

I-am făcut cozonac #babyfriendly, fără zahăr și fără lactate. De fapt, au fost doi:) Am frământat 250 g făină și a ieșit unul împletit de 22 cm, umplut cu nucă, și unul rotund de 10 cm, în care am pus multe fructe deshidratate. Am să-i porționez și am să congelez o parte, nu mănâncă el atât.

Pentru aluat am pus:
🔹️250 g făină (din care 50 g pt maia)
🔹️115 ml lapte vegetal călduț (din care 75 ml pt maia)
🔹️15 g drojdie proaspătă
🔹️2 gălbenușuri
🔹️o banană
🔹️vanilie din 1/2 păstaie
🔹️coajă de la 1/2 portocală
🔹️60 ml ulei.

Pentru umpluturi:

🔹️ 70 g fructe deshidratate, tăiate cubulețe mici, pt cel rotund (stafide, caise, curmale, smochine, merișoare)

🔹️100 g nucă măcinată
🔹️o lingură carob
🔹️o banană
🔹️2 albușuri
pentru cel împletit.

Maiaua: am pus intr-un castron 50 g făină + 75 ml lapte vegetal călduț + drojdia mărunțită și am lăsat să se activeze; se umflă și face bule la suprafață, durează 10′ maxim.

Intr-un bol încăpător am pus restul de făină, banana zdrobită, gălbenușurile, semințele de vanilie, coaja de portocală, restul de lapte și maiaua și am frământat până am obținut un aluat elastic. A fost nevoie să mai adaug un pic de făină, că se lipea ușor, dar nu e musai.

Am pus ulei treptat, continuând framantarea, până l-am încorporat pe tot.

Am împărțit aluatul în 3 părți egale; 2 le-am pus la dospit așa, acoperind bolul cu folie alimentară, și o parte am amestecat-o cu fructele deshidratate și am pus-o la dospit în alt bol.

Pentru umplutura cu nucă am amestecat intr-un chopper toate ingredientele.

Când aluatul a fost dospit am întins pe rând cele două bucăți lăsate fără fructe, am întins pe ele umplutura, le-am rulat și le-am împletit.

Am pus cozonacul intr-o tavă de chec mică, de 22 cm, unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt.

Aluatul cu fructe l-am pus în forma de tort rotundă de 10 cm.

Am pensulat suprafața cu ou bătut și am copt cca 45′ la 165°, cuptor preîncălzit.

Am avut și ajutoare la făcut cozonacii:)