Supa verde

Nu stiu voi cum sunteti, dar la inceput de an pe mine tot timpul ma apuca pofta de a manca chestii verzi. Poate e modul organismului de a-mi semnala lipsa lor din timpul dezmaturilor de Sarbatori, habar n-am.

Probabil ca ati observat ca, in general, sunt destul de preocupata de o alimentatie echilibrata. Si poate ca ati remarcat faptul ca in principiu majoritatea propunerilor mele sunt combinatii de carne slaba – peste, pui, curcan – cu legume si cu verzituri. Cum zice si andie.ro, nici o masa fara ceva verde in farfurie, nu?:) Ei bine, eu nu am nimic impotriva.

O chestie care, la fel, ma preocupa foarte tare este risipa de alimente; v-am mai povestit ca nu suport sa arunc mancare, asa ca de multe ori inventez tot felul de lucruri doar ca sa pot salva legume care se vestejesc in camara sau in frigider.

Ei bine, supa asta a fost o ocazie buna si sa-mi potolesc pofta de verde, si sa folosesc legumele si verdeturile pe care le aveam deja in congelator si frigider. In plus am consumat in sfarsit si conserva de lapte de cocos pe care o aveam de ceva vreme.

Ingrediente:

  • o punga de broccoli congelat (400 g)

  • conopida congelata, tot cam 400 g

  • un sfert de telina

  • 3 tije de apio

  • un praz

  • un zucchini

  • 2 cepe

  • o conserva de lapte de cocos full fat, nu din ala light

  • o caserola de spanac baby (100 g)

  • cateva fire de busuioc

  • o lingurita cu varf de sare cu telina (celery salt, e un condiment care contine sare si pudra de bulbi de telina uscati si macinati; e foarte buna la sosuri si supe-crema);

  • sare si piper proaspat rasnit.

Mod de preparare:

M-am obisnuit sa fac supele-crema in oala sub presiune, se gatesc mai repede si in plus ies mai gustoase, pastreaza mai bine aroma legumelor. Procedeul e simplu: pui legumele, pui lichid, pui condimente, sigilezi capacul si dai drumul la foc.

Astfel, in ordine aleatorie, am pus in oala buchetelele de broccoli si conopida (eu am pus frunzele fragede de la o conopida, ceva buchetele mai urate si cotoarele mai moi, taiate mai marunt, ca alea mai frumoase au fost rezervate pentru alte retete); au urmat apoi radacina de telina si tijele de apio taiate in bucati, prazul feliat, zucchini-ul taiat cubulete si ceapa in bucati mai mari.

Am turnat peste legume conserva de lapte de cocos, apoi niste apa (cam 1.5 l, cat sa acopar legumele, sa aiba in ce fierbe).

Apoi am adaugat condimentele: sare, piper, sarea cu telina. Eu mi-am cumparat-o din Germania, cand am mai fost si mi-am adus si de la sora-mea din SUA. La noi se gaseste online, in magazine eu una nu am vazut. Daca nu aveti… asta e, nu puneti. Puteti folosi si legume deshidratate, Solaris are o gama mai mare, dar mai sunt si altii. In nici un caz vegeta, ok? Doar legume uscate si maxim sare, piper sa aiba, cititi eticheta.

Am pus oala sub presiune pe foc; cand a inceput sa fiarba, am lasat-o cam 15 min si apoi am dat-o deoparte. Cand am putut deschide capacul am mai scos din lichidul in exces, ca sa nu iasa prea apoasa supa, am pus spanacul si busuiocul si am pasat legumele cu blender-ul.

Busuiocul e cam ofilit, dar la vreo salata nu puteam sa-l folosesc si era pacat de el sa-l arunc, mai ales cand inca era plin de aroma, doar ca nu mai arata instagramabil.

Verdeturile s-au inmuiat repede de la lichidul fierbinte si au dat un gust proaspat la toata combinatia, plus o culoare mult mai apetisanta! Practic au fost motivul pentru care sa-ti vina sa bagi lingura in farfuria cu supa, ca altfel avea o culoare cam… dubioasa, sa nu zic altfel.:)

Merge combinata cu orice supa asta; noi am pus niste crutoane si niste branza in ea si a fost super.

Hai, v-am facut pofta de verde? Sau mai bag o fisa?:)