Carrot cake

Probabil una din cele mai dese retete de torturi pe care le pregatesc cand vine vorba de aniversarea vreunui copilut este cea de Carrot cake. Am facut torturi de toate marimile si de toate formele, folosind insa aceeasi reteta de baza, cea a Olgutei, cu foarte mici modificari; pentru ca, nu-i asa? e greu sa aduci imbunatatiri cand vorbim de perfectiune.:)

Va vine insa sa credeti ca eu nu am mancat niciodata Carrot cake?:) Desi imi place foarte mult sa-l pregatesc, nu am gustat niciodata pentru ca reteta contine scortisoara, la care sunt alergica. Nu vreti sa stiti cum ma tin de nas cand prepar aluatul si cum fug afara cat timp se coace.:) Am tot zis ca, dupa ce termin nesfarsitele mele diete, am sa-mi fac un carrot cake fara scortisoara, sa vad si eu cum e.

Ce-mi place la reteta asta e, evident, ca are blaturi umede si doar v-am zis cat de mult imi place sa lucrez cu ele. In plus, crema de branza cu unt aromata cu portocala este geniala!

Dar de-ajuns cu vorbaria, hai la treaba!

Ingrediente:

Pentru un tort de 18 cm diametru si cu 4 blaturi aveti nevoie de:

  • 4 oua

  • 150 g unt topit

  • 90 ml ulei de floarea soarelui

  • 100 g zahar alb

  • 200 g zahar de cocos (sau zahar brun)

  • 280 g faina

  • o lingurita scortisoara

  • o lingurita ghimbir pudra

  • un plic praf de copt

  • jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu

  • un praf de sare

  • 400 g morcov dat pe razatoarea mica

  • coaja de la o portocala

  • 100 g fructe deshidratate (stafide, merisoare, goji, caise tocate)

  • 50 g nuca de cocos

  • 2 linguri cu varf de fulgi de ovaz.

Pentru crema e nevoie de:

  • 400 g crema de branza

  • 200 g unt moale

  • 120 g zahar pudra

  • coaja de la o portocala

  • vanilie de buna calitate.

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 170 grade si pregatiti doua tavi de copt de 18 cm, cu inel detasabil, ungandu-le cu unt si tapetandu-le pe fund cu hartie de copt.

In bolul unui mixer puneti ouale, untul topit, uleiul si zaharul si mixati la viteza mare, pana cand zaharul e topit si rezulta o crema.

Cerneti ingredientele uscate impreuna, adica faina cu mirodeniile, praful de copt, sarea si bicarbonatul si adaugati-le in compozitia umeda, amestecand usor cu o spatula.

Incorporati apoi morcovul ras, coaja de portocala, fructele deshidratate, cocosul si fulgii de ovaz, omogenizati tot cu spatula si impartiti aluatul rezultat intre cele doua tavi de copt. Ca sa fiti siguri ca veti obtine blaturi de aceeasi inaltime, va recomand sa va folositi de un cantar de bucatarie cand umpleti formele.

Dati la cuptor pentru cca 50 minute, pana cand sunt rumenite frumos deasupra iar daca apasati cu degetul suprafata blatului, acesta revine la forma initiala.

Se scot blaturile din cuptor si se lasa sa se raceasca bine.

Intre timp se mixeaza untul moale cu zaharul pudra si vanilia pana cand devine cremos si pufos; se incorporeaza crema de branza si coaja de portocala si se omogenizeaza bine.

Cand blaturile sunt reci se feliaza fiecare in cate 2 parti egale; facem un tort cu 4 blaturi,cum ziceam, deci mai inalt.

Se incepe montajul tortului, de preferat folosind una din formele de copt cu inel detasabil, tapetata pe interior, pe margini, cu folie de acetat,, ca sa obtineti margini perfect netede.

Rezervati pentru final unul din fundurile blaturilor coapte, ca sa aveti un tort cu o suprafata perfect dreapta. Asezati unul din blaturi, ungeti cu crema, asezati alt blat, aceeasi cantitate de crema si tot asa, pana la ultimul. Rezervati cam un sfert din crema pentru a unge tortul si pe exterior. Intindeti un pic de crema si pe suprafata tortului si dati la frigider pentru minim 2 ore, sa se aseze si sa se intareasca untul.

Desfaceti apoi inelul detasabil si folia de acetat si transferati tortul pe farfuria pe care il veti servi. Cu o spatula imbracati-l cat mai uniform in crema pastrata si ornati cu fructe confiate, felii de portocala, morcov glasat, bombonele s.a.m.d. Dupa inspiratie si in functie de destinatarul final al tortului.:)

In sectiune arata cam asa:

Va las mai jos si alte forme si decoruri folosite de-a lungul timpului:

Carrot cake cu portocale roșii

Carrot cake pastel pentru o printesuca dulce de 2 anisori.

Tort de cca 2.5 kg pentru un party la gradinita.

Pentru tortul de mai sus am pregatit o cantitate mai mare de aluat si am pus si intr-o tava mica, de 18 cm. Mi-au iesit 2 blaturi pe care le-am taiat in jumatate, le-am montat ca pentru o jumatate de carrot cake de 18 cm cu 4 blaturi, apoi cand s-a intarit am asezat tortul in felul acesta, cu taietura in jos.

Am facut carrot cake si sub forma de chec, pe care l-am taiat in doua pe lungime, l-am umplut si l-am imbracat in crema.

Puteti sa folositi acest aluat minunat si sa faceti briose sau sa il coaceti in foi mai subtiri si sa-l montati sub forma de prajitura.

Nu e obligatoriu sa folositi aceleasi ingrediente, puteti sa nu puneti fructe deshidratate sau fulgi de cocos; totusi, fulgii de ovaz i-as lasa, asigura o textura mai buna si pastreaza umezeala mai bine in tort. Puteti sa inlocuiti coaja de portocala din blat si din crema cu coaja de lamaie, iar cand umpleti tortul cu crema puteti pune in acest caz si fructe proaspete, gen zmeura sau afine, cu care sa si decorati tortul.

Totusi, incercati sa pastrati o tema si o idee atunci cand folositi aceste diverse combinatii, sa nu va iasa o varza.:) OK, inteleg ca e un tort cu morcov, care e o leguma, dar sa ne limitam doar la asta.:)