Risotto cu pui, praz și spanac (la Thermomix)

Dragostea se câștigă, se merită, se învață și se alege în fiecare zi. Câteodată ne iese, câteodată nu… Uneori ni se taie respirația de drag, alteori de nervi.😀 Important e că la finalul zilei, când tragi linie, dragostea să iasă pe plus.

Mă gândeam să vă las câteva idei de cină romantică, din aia care să șteargă orice supărare.🙂 Și eventual, nici să nu te țină cu orele în bucătărie…

Și parcă nimic nu se potrivește la fel de bine în povestea asta ca un risotto, nu? Mai ales când ai și ajutoare în bucătărie, din alea care vâjâie cuminți și fac treaba singure.😃

În cazul în care vă întrebați, da, despre Thermomix vorbesc. Rețeta e una de pe Cookidoo, adică asta:

https://cookidoo.international/recipes/recipe/ro/r286174

adaptată la regimul fără lactate al puiului nostru, că a mâncat și el. Dacă e cu „orezel”, nu ratează el nimic.🙂

Din ingredientele de mai jos ies 4 porții generoase; am urmat exact pașii din rețeta ghidată, îi exemplific mai jos, dar să știți că la rețetele ghidate timpii de gătire, temperaturile și vitezele sunt deja presetate, voi trebuie doar să fiți cuminți și să apăsați pe buton.🙂

🔹️100 g parmezan (eu am pus de la Lidl, a fost temporar pe raft unul din gama Verdino; bunicel, are gust mai degrabă de peccorino)

🔹️3 căței de usturoi

🔹️150 g praz, tăiat în bucăți de 2 cm

🔹️40 g ulei de măsline

🔹️300 g orez pt risotto (arborio)

🔹️60 g vin alb (eu am pus apă)

🔹️350 g piept pui, cuburi de 3 cm

🔹️600 g apă (supa de pui sau d elegume ar fi fost ideală)

🔹️frunzulițele de la 3 crenguțe de cimbru proaspăt

🔹️sare, piper

🔹️100 g baby spanac

🔹️50 g unt (eu am pus vegetal, de la Naturli).

Întâi am mărunțit parmezanul, una din chestiile care mi se pare foarte tare la Thermomix: am pus în bol bucăți de parmezan de cca 2-3 cm și am dat 10 sec / viteza 10. A rezultat un parmezan perfect răzuit!

L-am lăsat deoparte și am pus în bol usturoiul și prazul, pe care le-am tocat: 5 sec / viteza 5. Am adăugat uleiul de măsline și am sotat 3 min/120°/viteza 1.

Am adăugat orezul și l-am gătit un pic așa, fără lichid, ca să absoarbă bine aromele de la inceput: 3 min/120°/viteza 2, sens antiorar.

Dacă folosiți vin, acum ar fi momentul să îl puneți: 5 min/100°/viteza 2 sens antiorar.

Au urmat apoi în oală puiul, apa, sarea, piperul, crenguțele de cimbru și am gătit 16 min/100°/viteza 1 sens antiorar, adică cu 2-3 min mai mult ca în rețeta ghidată. Mă rog, dacă era după mine lăsam orezul mai al dente, cum de altfel ar trebui să fie, dar alții au alte opinii legate de acest aspect și nu am vrut să ne certăm taman azi.😊

La final  adăugat frunzele de spanac, untul tăiat cubulețe și parmezanul ras (puteți să mai lăsați din el, să presărați deasupra în farfurii).

Am amestecat cu spatula, am pus capacul și am lăsat 2-3 min, să se topească toate pe acolo.

Risotto-ul se mănâncă imediat, dar dacă vă mai rămâne, că e destul de consistent, doar n-o să-l aruncați acuma… 😃

Toată lumea s-a declarat mulțumită și cu burtica plină. Eh, altfel vezi viața în aceste condiții, nu?😊