Prăjitură cu nuci și cafea (la Thermomix)

Combinația de cafea și nuci e pentru mine una din cele mai reușite. Și cred că o prăjitură din asta ar sta taman bine pe masa de Revelion, ce ziceți?

Am încercat o rețetă nouă de pe Cookidoo și nu regret nimic.😀 Asta este: https://cookidoo.international/recipes/recipe/ro/r94329

Blatul conține nuci măcinate, unt, zahăr brun și cafea instant și crema e tot pe bază de unt și cafea. Am adăugat de la mine putere niște zeamă de portocală peste blaturi și, spre deosebire de rețeta standard, am folosit firimituri de blat pentru decor.

Eu am copt compoziția într-o formă de 22 cm, dar nu am modificat cantitățile. Probabil ar fi trebuit sa fac o porție și jumătate la cremă, fiind diametrul mai mare decât în rețeta standard, dar mi-am dat seama prea târziu. Așa că am pus cam 80% din cremă între blaturi, iar cu restul doar am „mânjit” puțin suprafața, cât să adere firimiturile de blat.

După mine, a ieșit echilibrată la gust în felul acesta, probabil cu mai multă cremă ar fi fost prea grea.

Ingrediente:

🔹️60 g nuci (eu am avut pecan, cred că merge și cu alune de pădure)

🔹️175 g unt moale

🔹️160 g zahăr brun

🔹️1 plic zahăr vanilinat

🔹️3 ouă mai mari

🔹️175 g făină

🔹️ 1 plic praf de copt

🔹️o lingură cu vârf cafea solubilă pudră, dizolvată în 2 linguri de apă fierbinte.

Pentru cremă:

🔹️170 g zahăr pudră

🔹️100 g unt moale

🔹️ o lingură rasă de cafea solubilă, dizolvată în 2 linguri de apă fierbinte.

În plus, am folosit și zeama de la jumătate  de portocală pentru însiropat. Acum, dacă stau să mă gândesc, ar fi mers și puțină coajă de portocală în blat. Eh, data viitoare.🙂

Mod de preparare:

Am pornit cuptorul la 170°.

Întâi am măcinat nucile, 5 sec/viteza 5. Le-am dat deoparte și am pus în bol untul cu zahărul și zahărul vanilinat: 20 sec/viteza 4. Am curățat pereții bolului cu spatula și am mai dat 20 sec/viteza 4.

Am adăugat ouăle, făina, praful de copt și cafeaua dizolvată și am amestecat 20 sec/viteza 5. Din nou, am curățat pereții bolului cu spatula și am mai dat o dată 20 sec/viteza 5.

Am adăugat și nucile și am amestecat 10 sec/viteza 3.5, sens antiorar.

Am pus compoziția într-o tavă rotundă de 22 cm unsă cu unt și tapetată pe fund cu hârtie de copt.

Am copt compoziția timp de cca 40 min, până când  am constatat că e ușor rumenă la suprafață și elastică la apăsare.

Când s-a răcit am tăiat capacul bombat ca să nivelez suprafața, apoi am tăiat prăjitura în 2 felii, rezultând 2 blaturi egale.

Resturile rămase le-am fărâmițat și le-am păstrat pentru final.

Pentru cremă, am pus toate ingredientele în bol și am amestecat 20 sec/viteza 4. Am curățat pereții cu spatula și am mai dat 20 sec/viteza 4. Dacă vi se pare că nu s-a dizolvat bine zahărul, puteți repeta încă o dată.

Am montat prăjitura folosindu-mă de forma în care am copt blatul. Adică am așezat la fund unul din blaturi (cel care a fost deasupra în timpul coacerii), am stropit cu zeamă de portocale, apoi am întins uniform cca 80% din cremă:

Am așezat și celălalt blat (partea de pe fund în timpul coacerii va fi la suprafață, pentru că este cea mai netedă și mai uniformă față), l-am stropit cu zeamă de portocală și am întins cât mai bine restul de cremă.

Am dat la frigider până a doua zi, când am scos prăjitura din formă și am așezat-o pe un platou.

Am lăsat să se înmoaie un pic crema și am nivelat bine cu o spatulă, inclusiv pe margine.

Am presărat firimiturile de blat, distribuindu-le cât mai uniform.

Apoi am luat prăjiturica la plimbare, că a fost dedicație specială pentru o sfântă Ecaterina, pe numele ei de cod Bunika. 🥰

Sărbătorita s-a declarat mulțumită, ceea ce vă dorim și vouă dacă vă hotărâți să încercați prăjiturica.😊