Una din cele mai faine rețete încercate de mine de pe Cookidoo este aceasta: schiacciata, adică foccacia cu struguri, dulce. Este absolut grozavă și vă încurajez să o încercați acum, cât încă mai găsiți struguri.
Vă recomand să folosiți unii fără sâmburi, eu am avut cu sâmburi și a fost ușor supărător când dădeam de unul. Dar pentru că a fost așa de bună, am trecut cu vederea.🙂
Rețeta de pe Cookidoo o găsiți mai jos, eu am urmat-o aproape integral:
https://cookidoo.international/recipes/recipe/ro/r681040
Astfel, pentru o tavă de aprox. 35×25 cm am folosit:
🔹️15 g drojdie proaspătă
🔹️ 100 g zahăr
🔹️270 g apă
🔹️6 linguri ulei de măsline
🔹️500 g făină
🔹️1 linguriță rasă de sare
🔹️1 kg boabe de struguri, de preferat fără semințe (eu am avut albi și negri). Boabele mai mari le-am tăiat în 2.
Aluatul se face super simplu: am pus în bol drojdia, apa, 40 g zahăr, 2 linguri ulei de măsline, făina și sarea și am frământat 3 min / funcția spic.
Am pus aluatul într-un castron uns cu ulei, l-am acoperit cu folie și l-am lăsat să dospească aprox. 1 h, până și-a dublat volumul.
Când a fost gata, am împărțit aluatul în două; prima bucată am întins-o sub formă de dreptunghi de cca 25×35 cm, pe o suprafață pudrată cu făină. Am așezat-o în tava unsă cu ulei înainte.
Am distribuit apoi uniform cam 700 g din struguri, am presărat pe deasupra 30 g din zahărul rămas și am stropit cu 2 linguri de ulei de măsline.
Am întins și a doua bucată de aluat și am pus-o deasupra, acoperind bine marginile.
Am pus și restul de struguri, am presărat restul de zahăr și 2 linguri de ulei de măsline și apoi am dat la cuptorul preîncălzit la 180° pentru cca 40 min, până s-a rumenit frumos deasupra.
Vai, vai, că bună a mai fost!