De obicei, de Paște fac cozonac clasic, iar de Înălțare experimentez; ori o nouă umplutură, ori o nouă împletitură, depinde de chef și inspirație. De data asta am experimentat cu jucăria nouă.😊
Am adaptat rețeta mea de cozonac cu nucă la Thermomix și asta a ieșit. Rezultatul este mai mult decât mulțumitor, zic eu…
Ingrediente (pentru 2 cozonaci):
Aluatul:
🔹️ 340 g lapte
🔹️38 g drojdie proaspătă
🔹️230 g zahăr
🔹️6 gălbenușuri
🔹️2 plicuri zahăr vanilinat
🔹️coaja de la 2 citrice (de regulă pun portocală, acum am pus o portocală și o lămâie)
🔹️750 g făină
🔹️1/2 linguriță sare
🔹️150 g unt moale.
Umplutura:
🔹️400 g nucă
🔹️6 albușuri
🔹️150 g zahăr
🔹️30 g cacao
🔹️esență de rom.
În plus, mai aveți nevoie de un ou pentru uns și eventual niște fulgi de migdale pentru presărat deasupra.
Aluatul:
Am pus în bol laptele, drojdia fărâmițată și zahărul; am setat 5 min/37°/viteza 1. Am lăsat apoi cam 10 min să stea.
Am pus apoi gălbenușurile, zahărul vanilinat, coaja de citrice, făina și sarea și am frământat 7 min/funcția spic. În ultimele 2 min de frământare am adăugat treptat untul, prin gaura capacului.
Am transferat aluatul intr-un castron uns cu ulei, am acoperit cu folie și am lăsat la dospit cam o oră și jumătate, până și-a dublat volumul.
În timpul ăsta am pregătit umplutura:
Am curățat și șters bine bolul, apoi am pus miezul de nucă; am mărunțit-o 7 sec/viteza 6, apoi am transferat-o într-un castron.
Nucă mea a fost rumenită ușor înainte în cuptor și răcită înainte să fie măcinată.
Am spălat și uscat iar bine bolul și am pus în el albușurile rămase de la aluat. Am montat fluturele de amestecare și am bătut albușurile spumă, 4 min/viteza 3.5. După 2 min am început să adaug prin gaura capacului cam jumătate din cantitatea de zahăr.
Am scos fluturele, am pus restul ingredientelor și am amestecat 30 sec/viteza 3.5. Am curățat pereții bolului cu spatula și am mai dat 30 sec/viteza 3.5, să se omogenizeze bine.
Când aluatul a fost dospit l-am împărțit în 4 bile egale, pe care le-am întins pe rând cu sucitorul pe blatul uns cu ulei.
Am întins pe fiecare câte 1/4 din umplutură; am făcut un cozonac cu rahat și unul fără. Eu nu am fost foarte precisă la împărțitul umpluturii și am pus mai multă în cel cu rahat, dar parcă cel fără mi s-a părut mai echilibrat. Data viitoare voi fi mai precisă..
Am rulat și am împletit câte două rulourile; am așezat cozonacii în 2 tăvi unse cu unt și tapetate cu hârtie de copt.
Am uns cu ou bătut, am presărat fulgi de migdale și niște zahăr deasupra și am mai lăsat la dospit cam 20′.
I-am copt la 165°, cuptor preîncălzit, timo de 50′, până s-au rumenit frumos deasupra.
I-am lăsat să se răcorească bine în tavă, apoi i-am scos și i-am pus invers, cu josul în sus, pe o planșetă de lemn, să se răcească complet.
Mi-a plăcut experimentul, îl declar reușit. Mai facem!😊