Aveam de ceva vreme în cap să fac burek cu foi yufka, că păstram în congelator special pentru asta o brânză de burduf tare bună, de la mama ei de-acasă. Mai precis, de la unul din verii mei de la țară care are oi și de la care ne aprovizionăm frecvent.
N-am mai apucat însă să merg în oraș după foi yufka, așa că m-am hotărât să le dau o șansă și foilor de plăcintă clasice, că tot așa, aveam un pachet în congelator.
Pentru o chestie din aceasta rotundă, de 26 cm diametru, am folosit:
🔹️un pachet foi de plăcintă (400 g)
🔹️aprox. 400 g brânză sărată, de burduf
🔹️8 ouă
🔹️200 ml lapte
🔹️150 g unt topit.
Pentru turnat deasupra:
🔹️un ou
🔹️150 ml lapte.
Am pregătit umplutura, amestecând brânza cu ouăle bătute și cu laptele.
Am uns cu unt un vas de sticlă termorezistentă de 26 cm diametru, am așezat o foaie de plăcintă pe fund, lăsând marginile să atârne în exterior. Am uns cu unt cu o pensulă și am mai pus o foaie. Am uns-o și pe aceasta și am adăugat 2 linguri de umplutură, întinzând-o uniform.
Am pus încă o foaie, am uns cu unt, am pus 2 linguri de umplutură și tot așa, până s-au terminat și foile, și umplutura.
Deasupra am pus încă o foaie și am adunat marginile lăsate în exterior. Am uns din nou cu unt, desigur.
Am bătut oul cu laptele și am turnat amestecul peste plăcintă.
Am înțepat adânc cu un cuțit din loc în loc, să pătrundă lichidul până la foile de pe fund.
Am dat la cuptor, la 180°, pentru cca 45-50 min, până s-a rumenit bine peste tot.
A ieșit o nebunie! Vai, ce-a mai mers aseară lângă un pahar de vin roșu! Hai, două… hm, hmm.
Of, iar începem „de luni” dieta…