Tort crumble cu mere (la Thermomix)

Recunosc că am fost un pic reticentă în a pregăti prăjituri cu Thermomix-ul, gen „lasă, că știu eu mai bine”, că doar n-am făcut cursurile alea de cofetar degeaba. Dar știți ceva? Chestia asta n-are nici o legătură cu a ști sau a nu ști să faci prăjituri, aparatul acesta este doar ca să îți ușureze munca și viața, indiferent dacă ești bucătar ori cofetar profesionist sau cea mai mare performanță culinară a ta e oul ochi.😀

Și cu toată „expertiza” mea în domeniu, sunt momente în care inspirația mai lasă de dorit, mai ales dacă sunt obosită și în criză de timp.

Așa că ieri i-am dat o șansă Thermomix-ului și am făcut rețeta de tort crumble cu mere, o găsiți la o simplă căutare după această denumire. Pentru cei fără Thermomix, scriu aici și varianta clasică de preparare.

A ieșit super bun, echilibrat la gust, cu 3 texturi diferite care se completează minunat. Chiar și Mr. Cucinino, care e cel mai aprig critic al meu când e vorba de dulciuri (deh, s-a învățat prea tare cu binele…😜) a zis că îi place foarte mult!

Clar, îl trecem pe lista de prăjituri preferate de pregătit!

Pentru un tort de 22 cm diametru am folosit:

Pentru crumble:

 • 75 g migdale branșate (eu am folosit fulgi de migdale, că din astea aveam)
 • 75 g făină
 • 70 g unt rece, tăiat cuburi
 • 50 g zahăr brun (eu am pus 25 g zahăr de cocos și 25 g zahăr alb)

Pentru stratul de mere:

 • 400 g mere, felii mai groase (fără coajă și sâmburi, desigur)
 • 20 g zeamă de lămâie (de la o jumătate de lămâie)
 • 50 g zahăr brun (eu am pus de cocos).

Pentru blat:

 • 100 g zahăr
 • 100 g unt, tăiat cuburi
 • 3 ouă
 • 100 g făină
 • 1/2 plic praf de copt
 • un plic zahăr vanilinat.

În plus, mai aveți nevoie de fulgi de migdale pentru decor.

Am uns cu unt o formă de copt de 22 cm cu pereții detașabili și am tapetat-o pe fund cu hârtie de copt. Am preîncălzit cuptorul la 180°.

Mod de preparare la Thermomix:

În principiu, urmăriți rețeta ghidată, eu am făcut foarte puține modificări. O găsiți aici.

Crumble: am mărunțit fulgii de migdale 5 sec /viteza 10. Am adăugat făina și untul și am dat Turbo câte o secundă, de 3 ori. Am pus apoi și zahărul și am făcut același lucru, adică Turbo/1 sec de 3 ori.

Am transferat conținutul într-un castron.

Merele: le-am amestecat cu zeama de lămâie și cu zahărul de cocos și le-am lăsat deoparte.

Blatul: am pus în bol zahărul, zahărul vanilinat, untul și ouăle și am mixat 30 sec/viteza 4. Am adăugat făina și praful de copt și am mai amestecat 20 sec/viteza 4.

Mod de preparare clasic:

Practic, doar pentru crumble și blat am folosit Thermomix-ul, restul pașilor sunt aceeași. Vă las mai jos sugestii de a obține cele două compoziții fără Thermomix:

Pentru crumble, cel mai ok ar fi să folosiți un robot de bucătărie, cu care puteți mărunți migdalele; adăugați apoi făina și untul foarte rece, apoi și zahărul, pulsând scurt până obțineți o compoziție nisipoasă.

Blatul se poate obține mixând untul moale cu zahărul și zahărul vanilinat până obțineți o cremă; adăugați ouăle pe rând, continuând mixarea până când zahărul este topit. Adăugați făina cernută cu praful de copt și omogenizați cu o spatulă.

Mai departe, urmați aceeași pași ca și mine:

Am pus compoziția în tava pregătită:

Am pus apoi feliile de măr, distribuindu-le uniform. Am turnat și siropul rămas pe fundul castronului.

Deasupra am presărat crumble-ul și apoi fulgii de migdale:

Am copt cam 50 min, până s-a rumenit destul de bine crumble-ul.  Chiar dacă pare cam moale compoziția, se mai întărește când se răcește.

Cam asta a ieșit; am împărțit prăjitura cu vecinii noștri și toată lumea s-a declarat mulțumită.😎