Recunosc că am fost un pic reticentă în a pregăti prăjituri cu Thermomix-ul, gen „lasă, că știu eu mai bine”, că doar n-am făcut cursurile alea de cofetar degeaba. Dar știți ceva? Chestia asta n-are nici o legătură cu a ști sau a nu ști să faci prăjituri, aparatul acesta este doar ca să îți ușureze munca și viața, indiferent dacă ești bucătar ori cofetar profesionist sau cea mai mare performanță culinară a ta e oul ochi.😀
Și cu toată „expertiza” mea în domeniu, sunt momente în care inspirația mai lasă de dorit, mai ales dacă sunt obosită și în criză de timp.
Așa că ieri i-am dat o șansă Thermomix-ului și am făcut rețeta de tort crumble cu mere, o găsiți la o simplă căutare după această denumire. Pentru cei fără Thermomix, scriu aici și varianta clasică de preparare.
A ieșit super bun, echilibrat la gust, cu 3 texturi diferite care se completează minunat. Chiar și Mr. Cucinino, care e cel mai aprig critic al meu când e vorba de dulciuri (deh, s-a învățat prea tare cu binele…😜) a zis că îi place foarte mult!
Clar, îl trecem pe lista de prăjituri preferate de pregătit!
Pentru un tort de 22 cm diametru am folosit:
Pentru crumble:
- 75 g migdale branșate (eu am folosit fulgi de migdale, că din astea aveam)
- 75 g făină
- 70 g unt rece, tăiat cuburi
- 50 g zahăr brun (eu am pus 25 g zahăr de cocos și 25 g zahăr alb)
Pentru stratul de mere:
- 400 g mere, felii mai groase (fără coajă și sâmburi, desigur)
- 20 g zeamă de lămâie (de la o jumătate de lămâie)
- 50 g zahăr brun (eu am pus de cocos).
Pentru blat:
- 100 g zahăr
- 100 g unt, tăiat cuburi
- 3 ouă
- 100 g făină
- 1/2 plic praf de copt
- un plic zahăr vanilinat.
În plus, mai aveți nevoie de fulgi de migdale pentru decor.
Am uns cu unt o formă de copt de 22 cm cu pereții detașabili și am tapetat-o pe fund cu hârtie de copt. Am preîncălzit cuptorul la 180°.
Mod de preparare la Thermomix:
În principiu, urmăriți rețeta ghidată, eu am făcut foarte puține modificări. O găsiți aici.
Crumble: am mărunțit fulgii de migdale 5 sec /viteza 10. Am adăugat făina și untul și am dat Turbo câte o secundă, de 3 ori. Am pus apoi și zahărul și am făcut același lucru, adică Turbo/1 sec de 3 ori.
Am transferat conținutul într-un castron.
Merele: le-am amestecat cu zeama de lămâie și cu zahărul de cocos și le-am lăsat deoparte.
Blatul: am pus în bol zahărul, zahărul vanilinat, untul și ouăle și am mixat 30 sec/viteza 4. Am adăugat făina și praful de copt și am mai amestecat 20 sec/viteza 4.
Mod de preparare clasic:
Practic, doar pentru crumble și blat am folosit Thermomix-ul, restul pașilor sunt aceeași. Vă las mai jos sugestii de a obține cele două compoziții fără Thermomix:
Pentru crumble, cel mai ok ar fi să folosiți un robot de bucătărie, cu care puteți mărunți migdalele; adăugați apoi făina și untul foarte rece, apoi și zahărul, pulsând scurt până obțineți o compoziție nisipoasă.
Blatul se poate obține mixând untul moale cu zahărul și zahărul vanilinat până obțineți o cremă; adăugați ouăle pe rând, continuând mixarea până când zahărul este topit. Adăugați făina cernută cu praful de copt și omogenizați cu o spatulă.
Mai departe, urmați aceeași pași ca și mine:
Am pus compoziția în tava pregătită:
Am pus apoi feliile de măr, distribuindu-le uniform. Am turnat și siropul rămas pe fundul castronului.
Deasupra am presărat crumble-ul și apoi fulgii de migdale:
Am copt cam 50 min, până s-a rumenit destul de bine crumble-ul. Chiar dacă pare cam moale compoziția, se mai întărește când se răcește.
Cam asta a ieșit; am împărțit prăjitura cu vecinii noștri și toată lumea s-a declarat mulțumită.😎