Plăcintă cu ciuperci și praz (la Thermomix)

Îmi place maxim să fac tarte și plăcinte cu aluat fraged; am făcut o încercare și la Thermomix, iar rezultatul a fost mulțumitor pentru prima dată. Aluatul a ieșit perfect, dar la umplutură am avut un exces de zel și am tocat ciupercile cam tare.

La tura următoare remediem situația. 😀

Pentru aluat e nevoie de:

🔹️300 g făină
🔹️200 g unt
🔹️un praf de sare
🔹️1 ou
🔹️40 g apă foarte rece.

Umplutura:

🔹️500 g ciuperci
🔹️200 g praz
🔹️3 căței de usturoi
🔹️o legătură ceapă verde
🔹️100 g baby spanac
🔹️250 g carne gătită și mărunțită (eu am avut porc la cuptor)
🔹️300 g smântână
🔹️3 ouă
🔹️50 g parmezan
🔹️o lingură pesto de leurdă
🔹️ulei de măsline
🔹️sare, piper.

În plus: ou pentru uns, mac pentru presărat deasupra.

Aluatul:

Am pus făina cu untul foarte rece tăiat cubulețe și sarea în bol și am mixat 10 sec/viteza 4.

Am adăugat oul și 20 g apă și am mai mixat 10 sec, apoi gradual am mai adăugat apă rece până s-a legat aluatul, a mai durat maxim încă 10 sec.

Am tăiat 1/3 din aluat și l-am pus în folie la frigider.

Restul l-am pus între 2 foi de copt și l-am întins cu sucitorul, apoi am așezat discul astfel format într-o tavă de copt de 22 cm cu inel detașabil.

Am băgat tava la frigider și m-am ocupat de umplutură.

Am tăiat ciupercile în sferturi și le-am pus în bol cu 30 g ulei de măsline. Le-am tocat 10 sec/viteza 4.

Le-am sotat apoi 5 min/Varoma/viteza lingură, sens antiorar. Le-am scos deoparte și am clătit bolul.

Am pus apoi prazul rondele, usturoiul întreg și ceapa verde tocată grosier, plus 30 g ulei de măsline și am tocat 5 sec/viteza 5.

Am sotat apoi 3 min/120°/viteza 1, apoi am adăugat spanacul și am mai sotat 2 min.

Am adăugat în bol ciupercile gătite înainte, carnea tăiată cubulețe, smântâna, parmezanul, ouăle, pesto-ul și am condimentat cu sare și piper.

Am amestecat 15 sec/viteza 4, antiorar.

Am turnat compoziția obținută peste aluatul din forma de copt.

Am întins apoi aluatul păstrat deoparte într-un disc puțin mai mare decât suprafața formei și l-am așezat peste umplutură.

Am tăiat cu un foarfece excesul de aluat, apoi l-am pliat spre interior, formând un model, ca în poză.

Am uns cu ou bătut, am făcut apoi câteva tăieturi in aluat cu un cuțit, ca să iasă aburul din interior în timpul coacerii, am presărat cu mac și am dat la cuptor, 180°, preîncălzit, până s-a rumenit frumos deasupra.

S-a mâncat cu poftă, s-a băut alături un vin alb, rece și toată lumea a fost mulțumită.🙂