Lasagna (la Thermomix)

Nu mai făcusem de ceva vreme lasagna ce-i drept, ne era puțin dor. Și cum „de luni” am zis că ne apucăm și noi să mâncăm mai light, că ne-am cam „pufoșit”, am zis să încheiem dezmățul apoteotic.😀

Am pus Thermomix-ul la treabă, nu de alta, dar Fasolică avea chef de joacă și îmi necesita prezența. Dacă nu știți cum e să faci bechamel în timp ce sortezi magneții de pe frigider cu 12 kg de drăgălășenie în brațe, vă zic eu: e distractiv!😀

Am făcut o lasagna babană, pe principiul ori la bal, ori la spital! 😅 Am copt-o într-o tavă de aprox. 26×36 cm, ies 8 porții generoase.

Ingrediente:

Pentru sosul bolognese:

  • 1 kg carne tocată (amestec vită-porc)
  • un morcov
  • 2 cepe
  • 2 tije apio (în total cca 300 g legume, în proporții aproximativ. egale)
  • 2 căței de usturoi
  • 50 g ulei de măsline
  • 130 ml vin alb sec
  • 400 g roșii cubulețe (din conservă)
  • o linguriță legume deshidratate (Solaris)
  • sare, piper
  • oregano, cimbru uscat
  • 2 frunze de dafin.

Pentru bechamel:

  • 1.3 l lapte
  • 100 g unt
  • 130 g făină
  • Sare, piper
  • 1 linguriță nucșoară.

Mai aveți nevoie de:

  • foi pentru lasagna, cam jumătate de pachet
  • 150 g parmezan ras
  • frunze proaspete de busuioc.

Întâi am pregătit sosul bolognese; am pus legumele în bol tăiate în bucăți mai mari împreună cu uleiul de măsline și le-am mărunțit 5 sec/viteza 7, apoi le-am sotat 6 min/120°/viteza 2, cu coșul de înăbușire deasupra.

Am pus apoi carnea tocată, cimbrul, oregano, dafinul, sare și piper și am gătit-o și pe ea 10 min/120°/viteza 1, antiorar.

A urmat vinul și am lăsat să mai fiarbă împreună 7 min/Varoma/viteza 1, antiorar, după care roșiile tocate. Am continuat să fierb sosul 35 min/100°/viteza de amestecare, antiorar.

La final am mai potrivit de sare si piper și am transferat sosul intr-o cratiță.

Am spălat bolul și m-am apucat de bechamel, punând toate ingredientele odată și gătind 25 min/100°/viteza 3, tot cu coșul de înăbușire pe capac.

Asamblarea:

Am uns cu unt o tavă adâncă, încăpătoare, de cca 26×36 cm și am pus un pic de sos bechamel pe fund.

Am aranjat foile de lasagna, peste care am pus sos bolognese, am presărat parmezan și busuioc proaspăt.

A urmat un nou strat de bechamel, apoi din nou foi, bolognese, parmezan și busuioc și tot așa, până se termină ingredientele.

Ultimul strat trebuie să fie de bechamel. Mai puneți niște parmezan extra și deasupra și coaceți cca 30-35′ la 190°, până se rumenește frumos.

Lăsați să se mai răcească, apoi apucați-vă de treabă.😋

Să aveți poftă! Că noi am avut!