Vă povesteam acum ceva vreme că am fost la un demo Thermomix la invitația Danielei și că mi-a cam rămas pe retină aparatul, gustând din preparate și văzând cât de ușor și eficient se pregătesc toate, în cel mai scurt timp.
Recunosc că nu eram în cel mai fericit moment din punct de vedere financiar când am decis să îmi iau și eu Thermomix-ul, însă cu toate acestea am ales să fac acest pas, punând în balanță avantajele cu care vine el la pachet.
Ce este, de fapt, acest aparat? Ce face el, mai exact?
Thermomix este un aparat inteligent cu multiple funcții, grație căruia poți găti mai eficient, mai sănătos și într-un timp mai scurt decât a-i face-o în mod normal, și asta fără să-ți prinzi urechile printre butoane. Nu de alta, dar are unul singur.🙂
Mai pe scurt, el face următoarele:
- Gătește: adică, fierbe, înăbușă, călește, la o temperatură controlabilă mai mică, de maxim 120°;
- Mărunțește, adică toacă legume, fructe, chiar și carne;
- Pasează: cele mai fine supe cremă și cele mai perfecte piureuri se fac la Thermomix, asta poate să vă confirme orice chef bucătar!
- Macină, mai exact pulverizează, adică poți face la el făină din orice fel de grăunte, poți măcina cafeaua, zahărul etc.
- Mixează și omogenizează perfect;
- Bate albușuri, creme, spume, frișcă;
- Emulsionează, adică execută la perfecție sosuri complicate în mod normal sau care cer o anumită expertiză (hollandaise, de exemplu);
- Frământă aluaturi, super simplu și rapid;
- Încălzește controlat;
- Gătește lent, grație temperaturii controlate, constante;
- Gătește sous-vide;
- Fermentează, adică îți poți face iaurt acasă;
- Cântărește tot ce pui în el;
- Se cam și spală singur grație funcției de pre-spălare, tu doar trebuie să-l clătești după.
Și cum gătești la el?
Păi ai două variante: fie alegi să gătești o rețetă ghidată, pas cu pas, fie să gătești tu ce și cum dorești la el, folosindu-te de funcțiile aparatului, pe care le poți selecta cu o simplă atingere pe ecran. Poți să alegi timpul de gătire, temperatura și viteza / puterea, practic poți să te joci cu el cum crezi de cuviință.
La tocănița aceasta, de exemplu, am adaptat la Thermomix o rețetă pe care eu o fac în mod frecvent; a ieșit la fel de bună, dar cu mai puțin efort, timp de gătire mai mic, în plus în timpul în care trebuia să stau cu grijă să amestec în cratiță m-am ocupat de altele de prin casă:
Rețetele ghidate sunt ideale pentru cei care nu sunt foarte experimentați în bucătărie, însă nici acelea nu sunt bătute în cuie, se pot adapta după preferințe. De fapt, așa am făcut eu la început; ca să mă familiarizez cu aparatul am căutat o rețetă ghidată (apropo, sunt zeci de mii de rețete disponibile, ai de unde alege) și am adaptat-o, unde a fost cazul, la ingredientele disponibile sau la dorințele familiei.
Așa am făcut mâncărica aceasta de cartofi cu perișoare de curcan, de exemplu:
Ce am mai gătit la Thermomix:
Ouăle acestea cu spanac și cu brânză gratinată au fost tare bune, le-am mâncat într-un weekend alături de o limonadă fresh, făcută tot la Thermomix:
Pissaladière, pizza franțuzească cu ceapă călită, pește și măsline a fost grozavă:
Am făcut chiar și lasagna:
Aparatul este super simplu de folosit și intuitiv, așa că într-o seară când m-am întors târziu acasă am avut surpriza să găsesc mâncare caldă pe masă făcută de soțul meu, a făcut un curry de curcan. Și da, a avut grijă și de copil în timpul ăsta. 🥰
O funcție pe care eu o ador este cea de frământare; așa că am renunțat să mai cumpăr pâine din comerț, care parcă e din ce în ce mai scumpă și mai proastă, și am preferat să o fac eu în casă.
Așa am făcut chiflele acestea:
Sau pâinica asta cu susan:
Sau aceasta, integrală:
Papa pentru Bebe Fasolică la Thermomix
Pentru bebe am făcut iar tot felul de chestii, îmi place că la Thermomix se gătește la temperatură controlată, mai mică decât la gătitul clasic, astfel gustul și nutrienții alimentelor se păstrează mai bine.
Supa asta cremă, de exemplu, a fost perfectă!
Sau acest orzo cu pesto de pătrunjel:
I-am făcut și pancakes cu spanac și banană, am preparat aluatul la Thermomix:
Gătitul stratificat, la aburi
În plus, pot să-i gătesc celui mic și la aburi, lucru după care, recunosc, nu m-am dat în vânt de la începutul diversificării, mi se părea complicat, cu prea multe oale, strecurători și alte cele.
Acum însă pot face asta super simplu grație sistemului Varoma, e ca un coș care se pune deasupra și în care poți găti la abur legume, chiar și pește sau pui, asta în timp ce în bol se face alt fel de mâncare, o supă cremă de exemplu. Nu e fain?
Chestia asta cu gătitul în paralel este super utilă când ești în criză de timp. În aprox. 30′ timp de gătire efectiv și maxim 10′ înainte să pregătești ingredientele ai în față o masă completă, rapidă și sănătoasă!
Mai jos e un exemplu clasic: supă de rădăcinoase, cartofi, legume și pui gătite la abur, plus un sos cu muștar, usturoi și pătrunjel grozav:
Hai la un demo!
Dacă vreți să îl vedeți și voi la treabă ca să vă faceți o idee despre cum funcționează aparatul și ce poate el, să știți că vă pot ajuta cu drag.🤗
Pentru că pe mine m-au convins destul de repede utilitatea și versatilitatea acestui aparat, am hotărât să ofer consultanță în acest sens. Adică vă pot răspunde la orice întrebări legate de Thermomix și putem chiar să ne vedem la o demonstrație gratuită.
Cum e la demo?
Păi, foarte pe scurt, eu vă gătesc ceva bun la Thermomix și în timpul ăsta vă povestesc despre ce face el. O să aveți ocazia să îl vedeți live cum pregătește mai multe feluri de mâncare, pe care la final, desigur, o s-o mâncăm împreună.😋 Tot ce am nevoie din partea voastră este timpul și cheful 😀, durează cam 2h toată treaba.
Demo-ul îl putem programa în funcție de disponibilitatea voastră fie seara, după lucru sau în weekend. Dacă aveți noroc, îl veți putea cunoaște și pe Bebe Fasolică cu ocazia asta, lui îi place foarte mult Thermomix-ul și chiar dansează pe bâzâit când e pus la treabă.😅
Demo-urile se pot ține la Căsuța Thermomix din Băneasa sau la noul sediu din zona Unirii, unde vă e mai ușor să ajungeți.
E o activitate pe care o fac în timpul liber și care mie îmi place foarte mult. Adică na, să gătesc cu plăcere, să mă întâlnesc cu oameni faini și să vorbesc mult, ce poate fi mai grozav de atât?😀
Dați-mi un semn când puteți și ne organizăm. Fie îmi scrieți un mesaj pe conturile de Facebook sau Instagram, fie îmi trimiteți un mail, fie îmi scrieți pe Whatsapp, vă stau cu plăcere la dispoziție! Aveți în link-ul de mai jos toate detaliile:
Așa că… vă aștept la masă!🤗