Pissaladière este un fel de pizza cu topping de ceapă, file-uri de anșoa și măsline, cel mai des asociată cu zona Nisei. Am încercat rețeta de pe #Cookidoo, făcând aluatul și ceapa la Thermomix și înlocuind anșoa cu macroul afumat, că din ăsta aveam. Pentru cine are acces la platformă, rețeta este aceasta.
A ieșit tare bună! O salvăm, s-o mai facem.
Pentru o tavă de aprox. 26×36 cm am folosit:
- 200 g făină
- Un ou
- 1/2 plic drojdie uscată (4g)
- 80 g apă
- Un pic de sare
- 500 g ceapă
- Ierburi uscate (cimbru, oregano, busuioc, rozmarin)
- 80 g ulei de măsline
- Sare, piper
- Cca 150 g macrou afumat
- O mână de măsline.
Am pregătit aluatul, punând apa și drojdia in bol și am setat 2 min./37°C/viteza 2.
Am adăugat făina, oul și sarea, apoi am amestecat 20 sec./viteza 7. Am setat apoi frământarea, 2 min.
Aluatul rezultat l-am pus la dospit într-un castron uns cu ulei și acoperit cu folie și l-am lăsat până și-a dublat volumul (cam 1h).
În bolul curat am pus ceapa tăiată sferturi, uleiul, ierburile, sarea și piperul și am tocat 6 sec./viteza 5. Cu coșul de înăbușire în locul paharului de măsurare am gătit totul 15 min./100°C/viteza de amestecare.
Aluatul dospit l-am așezat într-o tavă unsă cu ulei de măsline, presându-l și intinzându-l cu degetele.
Am pus deasupra ceapa călită, întinzând-o uniform.
Am aranjat apoi macroul afumat așa, în carouri, iar în golurile formate am pus câte jumătate de măslină.
E ok și să puneți peștele și măslinele cum vă taie capul, important e să fie distribuite uniform.
Am dat drumul la cuptor, la 190°. Când a fost încins (între timp aluatul mai dospește) am băgat tava și am copt timp de cca 25′.
Asta a fost cina noastră serile trecute. Și zău că a fost grozavă!😋