Supă cremă de păstârnac cu brânză albastră

Frigul de afară mă provoacă să gătesc mâncăruri cremoase, reconfortante, care să ne încălzească la trup și la suflet. Și cum supele cremă sunt mai mereu prima noastră opțiune pentru cină, a venit rândul să încercăm și combinația asta: pastârnac, brânză cu mucegai albastru și ulei de măsline cu busuioc.

Rămâne în meniu, asta-i clar!

Ingrediente (pentru 6 porții):

🔹️5-6 buc pastârnac
🔹️2 cepe
🔹️1/2 praz, doar partea albă
🔹️2 cartofi
🔹️1.5 l supă de legume.

Pentru servit:

🔹️brânză cu mucegai
🔹️crutoane
🔹️ulei de măsline infuzat cu busuioc.

Eu am pregătit supa în oala sub presiune, prefer așa pentru că se gătește mai repede și iese mai gustoasă.

Am înmuiat ceapa și prazul tocate mărunt într-un pic de ulei de măsline (puteți pune și un cub de unt dacă doriți). Am adăugat pastârnacul tăiat rondele și cartofii cubulețe, am condimentat cu sare și piper și le-am mai lăsat pe foc mic, amestecând frecvent, câteva min.

Am adăugat supa clară de legume, am pus capacul și am lăsat să se gătească totul sub presiune pt cca 15 min.

Când a fost gata am scos o parte din lichid cu ajutorul unui polonic, am pasat cu blenderul legumele și am mai adăugat din zeamă treptat până am ajuns la consistența dorită.

Cât a fiert supa am tăiat cubulețe niște felii de pâine mai veche și le-am stropit cu un pic de ulei de măsline infuzat cu busuioc. Le-am copt la 200° până s-au rumenit frumos, cca 5′. Stați cu ochii pe ele, nu ca mine, care din 3 încercări, la 2 ard crutoanele pentru că uit de ele. 🙈

Supa se servește fierbinte, cu brânză cu mucegai mărunțită, cu crutoane și eventual cu extra ulei de măsline picurat deasupra.