Colivă

Până acum câțiva ani nu știam să fac colivă. Nevoia însă te învață, dar am descoperit între timp că nici nu e mare filozofie să prepari acest desert ritualic.

Deși împrejurările în care se pregătește coliva sunt în general triste, nu e musai să fie mereu așa. Noi preferăm să îi comemorăm pe cei ce nu mai sunt fizic printre noi cu zâmbetul pe buze, aducându-ne aminte de momentele vesele trăite împreună, păstrându-i astfel prezenți în viața noastră.

Ieri au fost Moșii de iarnă și am făcut colivă, așa că vă las și vouă rețeta, să o aveți la îndemână la nevoie sau când aveți chef să mâncați „desert cu grâușor”, cum se găsea de cumpărat la Mega acum ceva vreme. 🙂

Ingrediente (*sunt de ajuns pentru o colivă generoasă de dus la biserică, dar și de 15-20 porții individuale de dat de pomană):

🔹️1 kg arpacaș

🔹️3 l apă

🔹️1 linguriță sare

🔹️500 g zahăr

🔹️500-800 g nucă macinată

🔹️arome: coajă de lămâie și/sau portocală, vanilie, rom, scorțișoară (eu nu pun scorțișoară, sunt alergică).

Se spală arpacașul în apă rece, repetând procesul de câteva ori, până rămâne apa limpede (tradiția spune că de 9 ori se spală).

Într-o cratiță încăpătoare se pune arpacașul la fiert cu sarea și cei 3 l de apă. Soacra mea m-a învățat să o bag la cuptor, la 180°, ca să nu mai am grija ei și să trebuiască să amestec în ea frecvent, să nu se prindă de fund. Vă recomand și vouă asta.

Când arpacașul e aproape fiert, practic când aproape că nu mai are lichid la suprafață adăugați zahărul, amestecați bine și mai lăsați în cuptor până e gata, cca 15′.

Când e încă cald eu amestec grâul fiert cu vanilia (am pus acum 4 plicuri de zahăr vanilinat) și coaja de lămâie (de la 3 lămâi cu coaja netratată).

O las apoi să se răcească. De regulă se acoperă cu un șervet umed sau cu folie alimentară, ca să nu se formeze acea pojghiță deasupra. Nouă ne place acea coajă, așa că nu pun nimic.

Când e rece adaug romul (eu am pus 2 fiole de la Dr. Oetker) și nuca măcinată, de preferat ușor rumenită înainte de a fi mărunțită. Se frământă bine, bine până când compoziția devine mai maleabilă și omogenă.

În timpul frământării mai gustați și mai adăugați arome, dacă credeți că mai e cazul.

Pentru decor eu am folosit bombonele colorate și nucă de cocos; puteți să mai folosiți cacao, pesmet din biscuiți, miez de nucă, ciocolată etc.