Cozonac cu migdale și amarene

De Paște am făcut 4 feluri de cozonac: clasic, cu nucă și cacao, cu alune de pădure, cu fructe uscate și acesta, cu migdale și amarene, care a fost cel mai inedit. Poate vreți să încercați ceva nou cu proxima ocazie.

Vă las rețeta mai jos, cantitățile sunt pentru 2 cozonaci și sunt potrivite pentru capacitatea maximă a mixerului Kitchen Aid.

Aluatul (! toate ingredientele la temperatura camerei) :

– 750 g făină

– 340 ml lapte

– 38 g drojdie proaspată

– 6 gălbenușuri

– 210 g zahăr

– 2 plicuri zahăr vanilinat

– coaja rasă de la 2 portocale

– 1/2 lingurițe sare

– 125 g unt

– 50 ml ulei neutru

Umplutura:

– 400 g făină migdale

– 1 borcan 460 g amarene în sirop

– 200 g fulgi migdale

Mai aveți nevoie de 1 ou pentru uns.

Aluatul:

Pregătiți maiaua din 220 ml lapte călduț, drojdie și 150 g făină. Când e gata puneți în vasul mixerului făina, sarea, zahărul, vanilia și coaja de portocală.

Bateți gălbenușurile cu restul de lapte călduț și adăugați-le și pe acestea, împreună cu maiaua.

Frământați folosind cârligul de frământare până când aluatul devine elastic și începe să se desprindă de pe pereții vasului (10-15′ la viteză mică).

Adăugați treptat untul moale și apoi uleiul.

Acoperiți bolul cu folie și lăsați la dospit până își dublează volumul.

Umplutura e simplă, se amestecă făina de migdale cu siropul de la amarene; se formează o pastă cu o culoare cam indecisă, dar nu-i bai, că e bună.🙂

Pregătiți între timp 2 tăvi, ungându-le cu unt și tapetându-le cu hârtie de copt.

Când aluatul e gata se porționează în 4 părți egale, cu ajutorul unui cântar.

Se preîncălzește cuptorul la 165°.

Pe o suprafață unsă ușor cu ulei se întinde o foaie; se pune 1/4 din cremă, câteva amarene din loc în loc și se presară fulgi de migdale (păstrați câțiva fulgi pentru pus deasupra). Se rulează. Se repetă procedeul și pt celelalte foi.

Se împletesc câte 2, se așează în forme, se ung cu ou și se presară fulgi de migdale.

Se mai lasă la crescut în tavă, apoi se coc cca 45-50′, până se rumenesc frumos deasupra.

Este foarte aromat și migdalele se potrivesc perfect cu cireșele acestea dulci-amărui.