Am făcut acest carrot cake cu portocale roșii în plin sezon; în restul timpului puteți folosi portocale normale sau, de ce nu? Un grapefruit roz parfumat, sigur va ieși ceva super interesant!
Pentru un tort de 18 cm diametru de cca 1.2 kg aveți nevoie de:
Pentru blat:
– 4 ouă
– 100 g zahăr alb
– 100 g zahăr brun
– 150 g unt topit
– 90 ml ulei cu gust neutru
– 280 g făină
– 1/2 lingurițe scorțișoară
– 1/2 lingurițe pudră ghimbir
– 1/2 plic praf de copt
– o linguriță bicarbonat
– un praf de sare
– 400 g morcov ras mărunt
– coaja de la o portocală bio
– 70 g nucă de cocos
– 30 g fulgi de ovăz
Pentru cremă:
– 400 g cremă de brânză
– 200 g unt moale
– 100 g zahăr pudră
– coaja de la o portocală bio
– vanilie de bună calitate.
Mai aveți nevoie de:
– 4-5 portocale roșii
– 120 g zahăr.
Blatul: preincalziți cuptorul la 170°; ungeți cu unt și tapetați cu hârtie de copt două forme de 18 cm.
Mixați bine ouăle cu zahărul, vanilia, untul și uleiul.
Cerneți împreună făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea și mirodeniile. Adăugați-le în compoziția cu ouă, amestecând ușor.
Puneți apoi morcovul, coaja de portocală, fulgii de cocos și de ovăz și omogenizați.
Împărțiți aluatul între cele 2 tăvi și coaceți pt cca 50′, până când blaturile sunt aurii deasupra.
Când se răcesc se taie în câte 2 felii.
Crema: mixați untul moale cu zahărul pudră, vanilia și coajă de portocală până devine cremos.
Adăugați cremă de branză, la temperatura camerei, și omogenizați.
Păstrați deoparte 1/4 pentru exterior.
Cu un cuțit curățați portocalele roșii de coajă, îndepărtând și partea albă. Deasupra unui bol care să capteze sucul decupați segmente de pulpă și lăsați-le deoparte. Ce rămâne stoarceți bine, strecurați și amestecați cu zahărul, apoi puneți pe foc mic.
Lăsați până când capătă consistența unui sirop. Opriți focul și adăugați segmentele de pulpă.
Asamblarea:
Așezați unul din blaturi pe fundul unei forme cu inel detașabil folosite la copt. Luați un pic de sirop și stropiți-l puțin (blatul e suficient de umed, nu ar mai avea nevoie, dar îi dă un plus de aromă).
Adăugați 1/3 din cremă și așezați din loc în loc bucăți de portocală roșie din sirop. Repetați procedeul și cu restul de blaturi și cremă și dați la rece pentru minim 2-3 h.
Decorul:
Am scos inelul formei, trecând în prealabil cu un cuțit pe margine, ca să desprind tortul de pe interiorul formei. Am nivelat cu o spatulă și am îmbrăcat tortul cu crema păstrată în acest scop.
Crema se poate colora cu ajutorul coloranților alimentari. Eu am folosit roșu și orange și am făcut un fel de degrade cu ajutorul unei spatule unghiulare.
Deasupra am folosit felii de portocală roșie glasate în sirop de zahăr.
Ca să citez pe o prietenă care a gustat din acest tort, „e cel mai bun carrot cake pe care l-ai făcut vreodată!”