14 luni
Supică făcută de mămica cu găluști făcute de Bunika!😋
🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️
Mami aici. A fost Bunika (aka Buni Katy) pe la noi și am pus-o la treabă.🙃 Supa era deja fiartă când a ajuns, iar mama-soacră a executat rapid niște găluști super pufoase, de care ne-am bucurat cu mic, cu mare!
Despre cum fac eu supa v-am mai povestit; acum am pus la fiert în oala mea sub presiune de 4 l următoarele:
🔹️un copan de găină
🔹️osul de la piept, pe care rămăsese cărniță destul de multă
🔹️o bucățică de cca 200 g de piept de curcan
🔹️2 cepe
🔹️2 morcovi
🔹️1 păstârnac
🔹️1/2 ardei gras
🔹️o tijă de țelină apio
🔹️4 căței de usturoi
🔹️câteva boabe de piper.
Pentru găluști:
🔹️un ou
🔹️cca 2 linguri de griș (cantitatea depinde de mărimea oului)
🔹️un praf de sare.
Am pus totul în oală, am acoperit cu apă până la indicatorul de 4 l, am pus capacul și am lăsat pe foc 30′ după ce a început să fiarbă.
Când s-a răcorit și a scăzut presiunea suficient ca să iau capacul, am scos carnea, am dezosat-o și am mărunțit-o cu un cuțit.
Am scos și legumele, am păstrat morcovul și păstârnacul, restul am aruncat.
Am strecurat supa și am pus-o iar pe foc. Între timp Bunika a preparat găluștile:
A separat albușul de gălbenuș; a bătut albușul bine cu furculița, punând un fir de sare. Când albușul s-a umflat a adăugat treptat grișul, amestecând ușor, cu mișcări circulare, până s-a încorporat. A pus și gălbenușul și a omogenizat compoziția tot așa, ușor, apoi a turnat câte un pic cu o linguriță în supa care fierbea.
Se face o gălușcă de probă; dacă sunt prea moi și se desfac se mai adaugă un strop de griș.
Când au fiert bine am scos 4 pentru bebe împreună cu vreo 3 polonice de supă (adică 2 porții pentru el), iar în restul am adăugat sare.
În supica lui bebe am adăugat și 2 linguri de carne mărunțită, o bucată de morcov și una de păstârnac, tocate și ele. Am avut și un cartof fiert separat și l-am pus și pe acesta, tot așa, tăiat cubulețe.
Și în supa lui, și în a noastră am pus pătrunjel tocat din belșug.
Am mâncat cu toții cu mare poftă!😘