13 luni
Toată familia a păpat din prăjiturica asta delicioasă! Inclusiv eu, desigur!😊
🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️
Mami aici. Am făcut o prăjiturică super aromată în care am pus portocale întregi. Da, ați auzit bine! Am folosit, desigur, portocale cu coaja netratată, chiar bio.
Mai făcusem această prăjitură acum vreo 2-3 ani, cu zahăr, inspirată de o rețetă de-a lui Teo. Acum am vrut să văd dacă iese și fără zahăr, și fără lactate. Și a ieșit.:)
Am îndulcit-o cu fructe deshidratate – curmale și merișoare – tăiate mărunt. S-a mai îndulcit și de la gemul de caise cu care am uns-o pe deasupra (gem fără zahăr, de la St. Dalfour), cred că puteam pune puțin și în compoziție.
Pentru o prăjitură de 22 cm diametru am folosit:
🔹️2 portocale mari bio, cu coajă netratată (460 g au avut împreună)
🔹️4 ouă
🔹️100 ml ulei de sâmburi de struguri
🔹️100 ml lapte vegetal
🔹️300 g făină
🔹️1 plic praf de copt
🔹️o păstaie de vanilie
🔹️50 g făină de migdale
🔹️50 g fulgi de ovăz
🔹️30 g nucă de cocos
🔹️150 g curmale și merișoare, mărunțite.
Am spălat bine portocalele, le-am tăiat bucăți cu tot cu coajă și le-am transformat în piure cu ajutorul unui chopper.
Am amestecat acest piure cu uleiul, laptele, ouăle și laptele vegetal, plus semințele de la păstaia de vanilie. Am adăugat făina cernută cu praful de copt, omogenizând cu o spatulă.
Am pus apoi restul ingredientelor: pudra de migdale, nuca de cocos, fulgii de ovăz și fructele deshidratate.
Am turnat compoziția într-o formă cu inel detașabil, unsă cu unt și tapetată pe fund cu hârtie de copt. Am copt la 180°, cuptor preîncălzit, cca 45′.
Când s-a răcit am uns-o cu un pic de gem de caise diluat și am acoperit-o cu fulgi de migdale puțin rumeniți.
Iese destul de densă și de umedă, super aromată de la portocale și vanilie și absolut delicioasă!