Pateuri cu ciuperci, praz și iepure

11 luni

Tare s-a bucurat mami că mi-au plăcut plăcințelele astea! Am văzut că are un pic emoții, dar eu mi-am văzut de treabă și am molfăit liniștit. 🙃

🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️

Mami aici. Păi da, am avut emoții pentru că am folosit unt de capră intr-o cantitate mai mare. Fiind alergic la lactatele de vacă, am încercat să-i dau de capră, dar până acum doar câte foarte puțin iaurt și un pic de unt intr-un piure, fără reacții alergice din partea lui. Acum însă am folosit unt de capră și în aluat, și un pic în umplutură.

Am făcut un aluat fraged care a ieșit perfect, adică sfărâmicios, așa cum trebuie. Tot secretul aici este să folosiți ingrediente foarte reci și să nu frământați prea mult, altfel se dezvoltă glutenul din făină și aluatul iese tare.

Umplutura este cu un pic de praz, ciuperci și niște cărniță deja gătită. Eu am avut iepure, dar puteți pune și pui, curcan, ce aveți. Bineînțeles, le puteți face și fără carne.

Pentru 12 buc aveți nevoie de:

Aluatul:

🔹️100 g făină

🔹️40 g unt de capră

🔹️2-3 linguri de apă foarte rece

Umplutura:

🔹️cca 60 g carne gătită și mărunțită

🔹️o buc de cca 10 cm de praz, partea verde

🔹️o ciupercă portobello sau 2 champignon brune

🔹️1 cățel de usturoi

🔹️10 g unt de capră.

Pregătiți întâi umplutura: înmuiați prazul tocat intr-o tigaie, cu untul. Adăugați ciupercile tocate mărunt și usturoiul zdrobit, iar la final carnea mărunțită. Lăsați să se răcească.

Aluatul: puneți intr-un bol făina și adăugați untul foarte rece, tăiat cubulețe. Începeți să frământați cu degetele până când compoziția devine nisipoasă și nu mai simțiți bucăți întregi de unt. Adăugați treptat apă rece, câte o lingură, până când aluatul începe să se adune.

Formați o bilă, aplatizați-o un pic și puneți-o între 2 foi de copt. Întindeți cu sucitorul până formați o foaie de cca 1.5 mm grosime.

Desprindeți hârtia de deasupra și formați discuri cu un cerc de decupat fursecuri de cca 8 cm diametru.

Puneți un pic de umplutură pe fiecare disc, apoi formați pateurile, sigilând marginile cu o furculiță.

Dați la rece pt min 1h.

Ungeți cu ou și coaceți în cuptorul preîncălzit la 190° pt cca 20′, până se rumenesc frumos.

Au ieșit foarte bune, mie personal mi s-a părut că se simte gustul de la untul de capră, așa că vă recomand untul de vacă, minim 80% grăsime, dacă nu aveți o problemă cu lactatele.