Pentru mulţi dintre noi, cuvântul „salată” este asociat cu veşnicul bol cu roşii, ceapă şi castraveţi mâncat vara, eventual alături de un grătar şi nişte cartofi prăjiţi. Sau cealaltă variantă omniprezentă, cu varză şi mărar.:) Pentru foarte mulţi, cuvântul înseamnă invariabil „dietă”, „regim”, că doar ce altceva poate însemna „să mănânci sănătos”? Clar, trebuie să fie ceva nasol, care în niciun caz nu poate ţine de foame…
O salata insa poate contine mult mai mult decat variante traditionale de mai sus: practic, intr-o forma sau alta, puteti pune intr-o salata absolut orice fel de leguma, puteti pune fructe – printre preferatele mele sunt boabele de rodie si feliile de grapefruit, puteti adauga si seminte sau cereale, nu mai zic de „verzituri”, care pot cuprinde, pe langa salata verde, spanacul, valeriana, busuiocul, patrunjelul, menta, puteti adauga alimente conservate, cum ar fi fasolea, nautul, porumbul, lintea, ciupercile si puteti sa faceti un amestec super consistent adaugand carne – fiarta, afumata, pregatita la gratar, peste, branzeturi, oua fierte, absolut tot ce va trece prin cap ca ar „merge” impreuna.
Ideea de salata la borcan a aparut de ceva vreme in mediul gastronomic; eu o foloseam intuitiv, fara sa stiu ca deja e un trend, utilizand insa ca recipiente caserolele din plastic pentru a-mi lua la birou salata.
O varianta mai buna insa este utilizarea borcanelor de sticla, pentru ca, prin structura ei, sticla nu este poroasa si nu interactioneaza cu alimentele dinauntru, spre deosebire de plastic, care influenteaza mai repede continutul, preparatele alterandu-si proprietatile si gustul mult mai repede. In plus, poti economisi si timp pentru ca poti prepara salatele cu 2-3 zile in avans si le poti pastra la frigider.
Poti chiar pregati mai multe salate deodata, eventual folosind cateva ingrediente comune, ca sa nu faci risipa. Practic, daca tai o ceapa medie, e mai mult decat suficienta pentru 3 salate minim; un ardei gras il pot pune in 2-3 salate; o conserva mica de porumb este de ajuns pentru doua borcane etc. Ca sa iti usurezi munca, poti utiliza feliatoare moderne, sunt acum pe toate drumurile tot felul de roboti de bucatarie, mandoline etc. care sa sa te ajute aici.
Folositi-va imaginatia, folositi-va de ingredientele aflata la indemana (restul de la friptura de la cina, de exemplu) si veti avea drept mancare la pachet un pranz savuros si hranitor, plin de nutrientii de care aveti nevoie in fiecare zi. Sau fiti inventivi, incercati chestii noi: stiati ca puteti manca chiar si conopida cruda sau dovlecel crud in salata?
Ideal ar fi sa obtii o salata echilibrata din punct de vedere nutritional, intr-un timp cat mai scurt si cu ingrediente cat mai la indemana.
Cum facem insa sa pastram aceasta salata cat mai mult timp fresh, astfel incat la momentul in care vrem sa o mancam, sa nu fie flescaita deja? E simplu: luam frumos un borcan de 600-800 ml, cu capac ermetic, punem dressing-ul pe fundul lui, apoi incepem sa formam straturi din ingredientele alese pentru salatica noastra, in ordinea consistentei lor: spre baza le punem pe cele mai ferme, care nu patesc nimic daca stau in contact cu dressing-ul (sau care au nevoie sa stea, ca sa devina mai bune, cum ar fi ceapa sau conopida si dovlecelul de care va ziceam mai sus), iar spre varf le aranjam pe cele mai moi, terminand cu verdeturile. Cand ajungem la birou, intoarcem pur si simplu borcanul, astfel ca sosul sa ajunga peste tot, si salata noastra e gata!
https://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/recipes/jar-salad-recipes-for-on-the-go-lunches/
Foarte important este si dressing-ul, pe care trebuie sa-l adaptati ingredientelor pe care doriti sa le includeti in salata. Si aici optiunile sunt variate, de la mai multe tipuri de uleiuri (de floarea soarelui, de masline, de porumb, de samburi de struguri, de susan) la mai multe tipuri de otet (clasic, de mere, din alte fructe, din orez, balsamic etc.); un dressing poate contine si zeama de lamaie, de grapefruit, iaurt, mustar, maioneza, ansoa etc. Tot secretul este sa creati un echilibru intre dressing-ul folosit si ingredientele alese.
Salata din stanga contine ceapa rosie, ansoa, apio, ardei, porumb, morcov fiert, masline, ceapa verde, salata verde; dressing-ul e clasic, cu ulei de masline si zeama de lamaie.
Cea din dreapta e fara ansoa si morcov, dar are in plus boabe de rodie si e cu friptura de pui, iar dressing-ul e cu ulei de masline si otet balsamic
Sper ca v-am convins pana acum sa priviti cu alti ochi salatele, asta in cazul in care nu erati deja.:) Cu aceasta intentie am pornit si la workshop-ul gazduit de Carrefour Berceni acum 3 ani si ceva, care in acea perioada derula o campanie numita „Sustinem o viata sanatoasa”.
Din partea hypermarket-ului am avut disponibile toate ingredientele: pui, peste, branza feta, mozzarella, toate legumele posibile, conserve, masline, verdeturi s.a.m.d., precum si cele necesare dressing-urilor. Noi am curatat, taiat, portionat totul, astfel incat cei care au dorit sa pregateasca impreuna cu noi salate la borcan sa poata sa o faca foarte simplu, in combinatia dorita de fiecare.
Cel mai tare moment al serii a fost interactiunea cu un pusti super-simpatic, care mi-a sorbit din priviri fiecare vorba din discursul meu despre salate (recunosc, la un moment dat eram concentrata sa-l conving doar pe el de beneficiile salatelor la borcan, atat de captivat era de subiect); copilutul m-a intrebat foarte mirat la un moment dat: „Doamna, ce sunt frunzele astea?” „Spanac, zic. De ce, iti plac?” „Da, foarte mult!”
Na-ti-o buna ca ti-am dres-o! Daca am convins eu un pusti de 10 ani sa manance spanac inseamna ca seara n-a fost degeaba!!:)
Ceea ce m-a bucurat cel mai mult este ca la bancul de lucru s-au prezentat oameni de toate varstele, inclusiv copii, care au fost deschisi la toate combinatiile posibile din ingredientele disponibile. La final, toata lumea a putut merge acasa cu caserola in care si-a pregatit propria reteta si, sper, cu o alta viziune asupra conceptului de salata.