Mi se pare grozav cum o mancare poate sa te influenteze in atatea moduri; poftim la mine, de exemplu: gatesc cand sunt fericita pentru ca vreau sa transmit si altora starea mea, asa ca le fac de mancare; gatesc cand sunt nervoasa, pentru ca atunci toc, maruntesc, framant si trantesc chestii iar in felul asta imi consum energiile negre; gatesc cand sunt scarbita de tampeniile cu care ma lupt la lucru, atunci de obicei fac dulciuri ca sa-mi treaca; gatesc cand sunt trista pentru ca atunci simt nevoia sa imi aduc o stare de bine facand ceva care imi place cu adevarat, in care pot fi eu insami si in care nimeni nu trebuie sa-si bage nasul. Aviz amatorilor.:)
Cel mai nasol e sa ma simt asa… ca si cum n-as simti nimic si atunci n-am chef de gatit. Slava Domnului ca nu mi-a dat sa traiesc prea multe zile din astea pana acum, atunci e chiar grav…
Evident ca si felurile de mancare sunt influentate de stare; chilli con carne am facut intr-o zi in care lucrurile nu s-au intamplat asa cum speram, o zi in care m-am si enervat putin, dar mai ales m-am suparat pe lume si pe viata; lesne de inteles ca aveam nevoie de ceva care sa imi ridice moralul, sa imi trezeasca simturile si sa ma faca sa beau multa Corona.:)
Ingrediente (pentru 4-6 portii):
-
600 g carne tocata de vita
-
o ceapa
-
5-6 catei de usturoi
-
un ardei gras
-
2 morcovi
-
2 tije de telina apio
-
un ardei iute
-
2 conserve de rosii intregi
-
3 conserve de 400 g cu fasole rosie
-
ulei de masline
-
sare
-
piper
-
paprika afumata
-
sos Worcester
-
otet balsamic
-
verdeata (patrunjel, coriandru, ceapa verde).
Toul incepe cu rumenirea carnii tocate in niste ulei de masline – nu e cazul sa folositi extravirgin pentru asta, ca il irositi. Trebuie sa o faceti intr-o cratita larga sau o tigaie incapatoare, cu focul dat tare, astfel incat sa nu fiarba incet si sa-si lase zeama, ca nu va avea gust la fel de bun. Daca e nevoie impartiti carnea in doua transe si rumeniti-o pe rand. Recomand pentru asta cratite din inox cu fundul dublu. Condimentati carnea cu sare si piper dupa ce s-a rumenit si scoateti-o pe o farfurie.
In aceeasi cratita mai puneti un pic de ulei de masline si rumeniti ceapa tocata, usturoiul taiat marunt, ardeiul iute, morcovul si telina taiate rondele, apoi ardeiul gras, taiat cubulete. Adaugati sare, piper si paprika, dupa gust. Cu o spatula razuiti bine resturile de carne de pe fundul cratitei, de la sare legumele isi lasa zeama si inmoaie eventualele bucatele de carne ramase lipite pe fund.
Cand legumele sunt un pic patrunse puneti din nou carnea in cratita; stropiti cu 1-2 linguri de otet balsamic si cu un pic de sos Worcester. Lasati totul sa fiarba incet cca 10-15 min, dupa care adaugati rosiile din conserva, zdrobindu-le cu dosul lingurii pe masura ce se gatesc. Dupa alte 10-15 min adaugati fasolea boabe, scursa si clatita si mai lasati pe foc 10 min.
Asezonati daca mai e nevoie cu sare sau piper si opriti focul. Presarati deasupra patrunjel si coriandru proaspat si ceapa verde, taiata marunt.
Serviti cu chips-uri de tortilla daca aveti, cu smantana daca va place sau cu branza cheddar rasa pe deasupra. Noi am insotit acest chili picant cu felii de mamaliga prajite, astfel incat sa capete o crusta crocanta pe ambele parti.
Y con cerveza, por supuesto.:)