Am tot promis că voi posta rețeta de carrot cake adaptat la Thermomix, dar uite că până azi nu am reușit să mă țin de cuvânt.
De când am aparatul îl folosesc intens la toate dulciurile pe care le fac, iar rețeta asta devine super simplă cu așa ajutor de nădejde cum e vjjj-ul!😊
Ingredientele de mai jos sunt fie pentru un tort cu diametrul de 18 cm și 4 blaturi (adică mai înalt), fie pentru unul de 24 cm și 3 blaturi.
Sfat: dacă vreți un tort pentru mai multe persoane, gen 16-18, puteți face un tort de 26 cm diametru și 4 blaturi. În acest caz, înmulțiți toate cantitățile cu 1,5.
Ingrediente:
Blatul:
- 400 g morcov, curățat și tăiat rondele de cca 2 cm
- 150 g unt
- 60 g ulei de floarea soarelui
- 4 ouă
- 200 g zahăr brun
- coaja de la o lămâie
- 280 g făină
- o linguriță rasă cu scorțișoară
- o linguriță rasă cu ghimbir pudră
- un praf de sare
- un plic praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat
- 50 g fructe deshidratate (stafide, merișoare)
- 50 g nuca de cocos
- 2 linguri cu vârf de fulgi de ovăz.
Pentru cremă e nevoie de:
- 100 g zahăr alb
- 200 g unt la temperatura camerei
- coaja de la o lămâie
- vanilie de bună calitate
- 400 g cremă de brânză.
Opțional, puteți pune diferite fructe proaspete sau congelate între straturi. De exemplu, eu fac frecvent carrot cake în care pun fructe de pădure sau caise și afine, iar crema o aromatizez cu coajă de lămâie; o altă variantă des pregătită e cu coajă de portocală, atât în blat, cât și în cremă, iar uneori pun bucățele de portocală în sirop printre straturi.
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul la 170 grade și pregătiți două tăvi de copt de 18 cm cu inel detașabil, ungându-le cu unt și tapetându-le pe fund cu hârtie de copt.
Dacă faceți un tort de 24 cm cu 3 blaturi, puteți pune compoziția doar într-o tavă.
În bolul Thermomix-ului puneți morcovul, în 2 tranșe: 200 g întâi și mărunțiți 5 sec/viteza 5, apoi la fel celelalte 200 g. Lăsați morcovul deoparte; clătiți și ștergeți bolul.
Puneți untul în bol și topiți-l: 2 min/50°/viteza 1. Adăugați uleiul, ouăle, zahărul și coaja de lămâie și mixați 1 min/viteza 4.
Adăugați în bol făina, scortișoara și pudra de ghimbir, praful de sare, praful de copt și bicarbonatul. Mixați 15 sec/viteza 4. Curățați pereții bolului cu spatula și mai mixați 15 sec/ viteza 4.
Puneți în bol morcovul, fructele deshidratate, nuca de cocos și fulgii de ovăz și omogenizați totul cu spatula.
Turnați compoziția în tăvi și dați la cuptor pentru cca 40-50 minute, până când sunt rumenite frumos deasupra iar daca apăsați cu degetul suprafața blatului, acesta revine la forma inițială.
Se scot blaturile din cuptor și se lasă să se răcească bine.
Între timp se spală si se usucă bolul. Se pune zahărul și se macină 10 sec/viteza 10, până se transformă în pudră. Se adaugă untul, vanilia și coaja de lămâie și se mixează 30 sec/viteza 4.
Se curăță pereții bolului cu spatula și se continuă mixarea încă 30 sec.
Se adaugă și crema de brânză, se omogenizează cu spatula și se mixează împreună încă 30 sec.
Se taie cele 2 blaturi în câte 2 felii egale. Se montează tortul în interiorul uneia din formele cu pereții detașabili folosită la copt, alternând blaturile cu cantități egale de cremă. Deasupra cremei se pot pune uniform fructe proaspete sau congelate, apoi se pune următorul blat.
Din cremă se mai păstrează 2-3 linguri, pentru a finisa tortul după ce se scoate din formă.
Se lasă să se așeze și sa se pătrundă gusturile câteva ore bune, de preferat peste noapte. Se scoate apoi cu grijă din formă, se așează pe un platou și se finisează cu crema păstrată.
Eu de obicei îl ornez simplu, cu fructe proaspete, frunze de mentă, fructe uscate, semințe sau crengute de rozmarin chiar, după inspirație și disponibilitate.
Poate părea complicat, dar chiar nu e, trebuie doar puțină atenție și veți avea unul din cele mai echilibrate și mai gustoase torturi făcute vreodată!
Aștept impresii!🙂