Tartă cu cireșe fără zahăr și fără lactate

19 luni

Chiar mă gândeam când o să primesc și eu așa o tartă cu fructe, mami face des din astea pentru oamenii mari, dar mie nu-mi dă niciodată… Tocmai mie, auzi… Pfff…

🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️🔹️

Mami aici. Da, fac des tarte cu fructe, dar pentru el nu m-am încumetat să fac până acum pentru că mă gândeam că n-o să-mi iasă aluat fraged, fărâmicios fără să folosesc unt. Ei, uite că m-am descurcat, până la urmă. Bravo, mami!🤪

Am avut cireșe de la ai mei și am făcut 2 tarte: una mare, pentru noi și una mai mică, fără zahăr și fără lactate, pentru gălușcuța aurie.😊

Pentru o tartă de 18 cm diametru am folosit:

Aluat:
🔹️250 g făină
🔹️1 ou
🔹️o lingură ulei
🔹️o lingură cu vârf de smântână de cocos.

Umplutura:
🔹️350 g cireșe (după ce le-am curățat de sâmburi)
🔹️o lingură cu vârf de amidon
🔹️50 ml apă
🔹️o lingură cu sirop de agave

În plus: ou pentru uns deasupra și câțiva fulgi de migdale.

Pentru aluat am pus peste făină oul foarte rece, bătut cu furculița, smântâna de cocos tot foarte rece și un pic de ulei. Am frământat ușor cu degetele cât să se omogenizeze cât de cât aluatul, să stea toate împreună, fără însă a-l lucra excesiv. Asta e condiția să rămână fărâmicios, dacă se frământă prea mult se hidratează făina și se formează glutenul, rezultând un aluat tare, ceea ce nu ne dorim la o tartă.

Am păstrat 1/3 din acest aluat împachetându-l în folie și punându-l la frigider. Pe restul l-am întins cu sucitorul între 2 foi de copt cam la 0.5 cm grosime.

Am uns forma de copt cu un pic de ulei și am așezat aluatul în ea, apoi l-am dat la rece.

Pentru umplutură am pus într-o cratiță cireșele, amidonul, apa și siropul de agave și am lăsat pe foc mic, amestecând des, până când compoziția se leagă oarecum, durează cam 20 min. Apoi am lăsat să se răcească.

Am pus umplutura rece în tavă; am întins restul de aluat, am decupat din el câteva găurele, apoi l-am așezat peste umplutură.

Am împăturit cu grijă spre interior marginile, am uns cu ou bătut și am presărat fulgi de migdale, apoi am copt la 170°, cuptor preîncălzit, până s-a rumenit frumos deasupra, cam 40-45 min durează.

Ce ziceți? M-am descurcat?:)