Nu știu ce i-am făcut acestei ciorbe de a ieșit așa de bună, dar m-am descurcat. 🙂 E ciorbă de salată cu afumătură, inspirată de rețeta Laurei Laurențiu.
Am vrut să o fac altfel decât în mod obișnuit, cu omletă. Și de cele mai multe ori când îmi mai vin idei din astea, musai verific să văd cum a făcut Laura, că sigur s-a gândit ea înainte. 🙂
Pentru aprox. 4 porții am pus:
🔹️2 salate
🔹️o ceapă mică
🔹️o legătură de ceapă verde
🔹️150 g afumătură (eu am avut niște mușchi afumat de acasă)
🔹️o linguriță paprika dulce
🔹️4-5 căței de usturoi
🔹️o legătură de mărar
Pentru dres: oțet, smântână bătută cu gălbenușuri, iaurt, lapte, ce doriți și vă place. Eu am bătut 3 ouă și am făcut zdrențe, iar când am mâncat mi-am pus în farfurie o lingură de iaurt grecesc 2%.
Am desfăcut frunzele de salată, le-am spălat bine și le-am opărit în apa clocotită cu sare cca 5′. Am scos salata, am scurs-o și am tăiat-o fâșii, păstrând apa în care a fiert.
Am tăiat afumătura cubulețe și am pus-o într-o oală cu un deget de apă. Nu am călit-o în ulei, am vrut să fie ciorba mai lejeră, dar pentru gust puteți face asta.
Am lăsat-o pe foc câteva minute, apoi am adăugat ceapa, inclusiv cea verde, tocată mărunt. Când s-a înăbușit am pus boiaua afumată, am amestecat bine și am stins cu apa în care a fiert salata.
Am lăsat supa să dea în câteva clocote, apoi am adăugat fâșiile de salată și mărarul tocat, iar după 1 minut am adăugat în oală în fir subțire ouăle bătute, amestecând în același timp, pentru a se forma zdrențele.
Am zdrobit usturoiul și l-am adăugat în oală, apoi am oprit focul.
Am potrivit de sare la final, afumătura a fost și ea sărată, la fel și apa în care a fiert salata.