Iubesc tartele în toate formele și aromele lor! Dar trebuie să recunosc că pentru cele cu fructe am o slăbiciune, îmi place tare mult să le fac.
Am încercat o rețetă de tartă cu cireșe de pe Cookidoo și nu regret nimic.😊 A ieșit grozav de bună!
Rețeta de unde m-am inspirat este aceasta:
https://cookidoo.international/recipes/recipe/en/r784321
Eu nu am mai gătit sosul de vanilie și am mărit cantitățile cu 20% pentru că tava mea este mai mare.
Ingrediente:
Umplutura:
🔹️50 g amidon
🔹️150 g apă
🔹️1200 g cireșe, cântărite după ce am scos sâmburii
🔹️150 g zahăr
🔹️40 g zeamă de lămâie
🔹️2 pliculețe zahăr vanilinat.
Aluatul:
🔹️150 g unt, tăiat cubulețe
🔹️50 g zahăr
🔹️1 ou
🔹️180 g făină, plus extra pentru întins aluatul
🔹️120 g făină de migdale.
În plus: 1 ou bătut, pentru uns.
Am pregătit întâi umplutura, punând amidonul și apa în bol și amestecându-le 5 sec/viteza 3.
Am adăugat cireșele, zahărul, zeama de lămâie și zahărul vanilinat și am lăsat să se gătească împreună 25 min/95°/viteza 1, sens antiorar, fără paharul de măsurare pe capac.
Între timp am pregătit umplutura și pentru tarta puștiului, vedeți aici ce a ieșit.
Am transferat totul într-un castron să se răcească, apoi am curățat bolul. Slavă Domnului pentru funcția de pre-curățare!🙏
Aluatul fraged a fost puțin diferit decât aș fi făcut eu, dar am zis să fiu open minded și să-i dau o șansă rețetei de pe Cookidoo. Așa că am urmat cuminte pașii rețetei ghidate:
Am pus untul, zahărul și oul în bol și le-am mixat 30 sec/viteza 4 până s-a format o cremă. Am curățat pereții bolului cu spatula, apoi am adăugat făina și pudra de migdale și am amestecat 5 sec/viteza 3. Am curățat iar pereții bolului și am mai dat o tură, 5 sec/viteza 3.
Am pus aluatul astfel rezultat pe o hârtie de copt pudrată din belșug cu făină. Am mai pus un pic de făină și deasupra și am format o bilă de aluat, adunând ușor compoziția cu palmele, fără a insista prea tare cu frământatul.
Am pus o hârtie de copt și deasupra și am întins aluatul cu sucitorul până la o grosime de aprox. 6-7 mm;
am pudrat apoi și sucitorul cu făină, apoi am rulat aluatul pe el și l-am așezat cu grijă intr-o tavă de tartă cu baza detașabilă, unsă înainte cu unt.
Aluatul este foarte fraged și se rupe ușor, dar nu-i bai, că se lipeșe la loc.🙂
Am presat cu degetele aluatul pe fundul și pe marginea tăvii, apoi am tăiat excesul cu un cuțit. Resturile le-am adunat într-o bilă, pe care am aplatizat-o și am pus-o în folie, la frigider.
Tava cu aluatul a mers și ea la rece pentru cca 1 h. Apoi am pus în ea o hârtie de copt mototolită în care am așezat un amestec de boabe și orez pe care îl folosesc mereu la coptul în orb (blind bake) al cojilor de tartă, îl păstrez intr-un borcan și îl scot când am nevoie.
Am dat la cuptorul preîncălzit la 170° pentru 20 min, după care am scos hârtia cu boabele, am uns suprafața cu jumătate din oul bătut și am mai copt încă 5 min.
Între timp scos aluatul rămas, l-am întins tot între 2 hârtii de copt și am decupat niște inimioare; am pus totul la frigider până a fost gata baza tartei.
Am pus umplutura rece în coaja de tartă, nivelând cu o spatulă; am aranjat inimioarele pe suprafață, le-am uns cu restul de ou bătut și am dat iar la cuptor pentru cca 20 min, până s-a rumenit frumos deasupra.
Pentru a evita curgerea umpluturii sau a untului topit din aluat în cuptor am îmbrăcat tarta cu folie de aluminiu; puteți și să o puneți pe o altă tavă plată și să o coaceți așa.
Am lăsat tarta să se răcească bine, bine înainte să o scot pe un platou și să o feliez.
A ieșit fragedă, parfumată și potrivit de dulce (am pus mai puțin zahăr decât era în rețetă), numai bună de savurat alături de o limonadă rece!