Brânză coaptă, pesto și piure de conopidă cu păstârnac

Continuăm cu seria de cine lejere și vă prezint azi una mai inedită: piure de pastârnac și conopidă, brânză coaptă și pesto.

Piureul este verzui pentru că am pus și frunzele fragede de la conopidă, altfel ar fi ieșit alb ca laptele. Dar mie îmi place și așa, are personalitate. 🙂 În plus, nici nu am făcut risipă.

Brânza ar trebui să fie una suficient de fermă și de uscată ca să rămână întreagă la gătit. Eu am avut niște caș sărat de capră adus de mama, avem în sat, acasă, o familie care se ocupă cu asta și de la care ne aprovizionăm constant. Puteți folosi cu succes halloumi, evident.

Și pentru că era foarte grasă, eu am copt brânza pe grill, pe hârtie de copt. Am încercat și fără și s-a lipit. Cu halloumi nu o sa aveți aceeași problemă.

Pesto am avut gata făcut; puteți să faceți o cantitate mai mare și să-l păstrați la frigider, ca să vă fie la îndemână când sunteți grăbiți.

Ingrediente (2 porții):

🔹️1/2 conopidă

🔹️3-4 buc pastârnac

🔹️50 g unt

🔹️200 g brânză halloumi/caș sărat, mai uscat

🔹️2-3 linguri pesto

Pentru pesto vă las cantitățile din care vă iese o cantitate generoasă:

🔹️100 g busuioc

🔹️50 g semințe pin

🔹️4 căței de usturoi

🔹️1/4 lingurițe sare

🔹️150 g parmezan

🔹️150 ml ulei de măsline

Piureul: fierbeți conopida și pastârnacul în apă cu sare. Când sunt bine pătrunse scurgeți lichidul (pastrati-l și folosiți-l ca supă de legume la un alt preparat, e foarte bun la gust), puneți untul și blenduiți bine. Dacă e nevoie mai adăugați un pic de lichid. Asesonați cu sare și piper dacă e cazul.

Brânza se taie cubulețe și se pune pe grill, rumenindu-se pe ambele părți. La nevoie, puneți hârtie de copt dedesubt, ca mine.

Pesto: puneți busuiocul, usturoiul, semințele de pin ușor rumenite într-o tigaie, sarea și parmezanul ras într-un robot de bucătărie. Pe măsură ce se mărunțesc toate, turnați uleiul de măsline. Păstrați sosul într-un borcan ermetic la frigider pt 2-3 săptămâni.

Ce ziceți de propunerea mea? Faceți o încercare? 🙂